”Smittspridande golv är inget problem inom vården”
”Det är inte visat att golv egentligen sprider smitta under förutsättning att de är synbart rena. I Sverige försöker vi att uppmuntra patienter bära skor då de lämnar sängen. Sockor med antihalksula var populärt en period, speciellt inom geriatrisk vård. Vårdhygienisk expertis avrådde användandet speciellt med tanke på att patienterna lade sig i sängen med smutsiga fötter. Inför operation finns särskilda rutiner för att bevara patientens fötter rena innan de lägger sig på operationsbord.
För övrigt vårdar vi inte patienten på golvet. Tappar vi vårdmaterial på golvet, då ska flergångsmaterial rengöras och desinfekteras och engångsmaterial ska kastas. Händer ska alltid rengöras och desinfekteras om vi tagit på andra ytor.
Ett golv återsmutsas snabbt. Redan inom en timme sker spontan sedimentation av partiklar från luften. Från gående sker ytterligare nedsmutsning. I princip anser olika studier att stady-state av nedsmutsning på golv föreligger efter 24 timmar. Det finns ingen anledning att rengöra golv på annat sätt än fuktig rengöring med vatten och allrengöringsmedel via moppning eller med kombimaskiner. I vissa fall kan rengöringsmedel uteslutas. Ytdesinfektion tillämpas endast som punktdesinfektion vid dropp av kroppsvätskor.
Smittspridande golv inget problem vi behöver hantera inom vården med väl planerad städning.”