Vi gör integrationen
Vårt samhälle står inför en rad utmaningar, och som så många gånger förr, så är det faktiskt städbranschen, som står där med lösningarna. Jag är oerhört stolt över branschen, men när det kommer till integrationsfrågan är jag mer än stolt, för då är jag faktiskt berörd på djupet av vår insats.
Över hälften av alla städare i landet är utrikesfödda och i Stockholm är siffran ännu högre. I mitt och min brors företag, Stockholms Städsystem AB, är över 90 procent utrikesfödda.
Emma Unevik
Gör: Vd och huvudägare Stockholm Städsystem, Ordförande Almega Serviceföretagen. Ordförande Almega Städföretagen, Ledamot SME-kommittén.
Bakgrund: Har jobbat i städbranschen i närmare 25 år. Certifierad inom ledarskap och diplomerad marknadsekonom med en lång rad bransch- och ledarskapsrelaterade utbildningar i ryggen.
Det finns så klart flera branscher där andelen utrikesfödda är hög, men dessa branscher är markant mindre, vilket ger städbranschen en ohotad förstaplats på prispallen för integration.
Vi är bäst i klassen, och vi har all anledning att vara stolta. För flyktinganknutna (flykting eller anhörig) är städyrket det fjärde vanligaste första yrket att ha när man kommer in på den svenska arbetsmarknaden. Detta, i kombination med städbranschens storlek, skapar enorma förutsättningar för dem som idag står långt ifrån arbetsmarknaden och vill komma in.
Det finns många möjligheter för de som väljer städyrket. Den tidigare bilden av att det är ett lågstatusyrke är en stämpel som är på god väg att tvättas bort. För det tar tid att lära sig städyrket ordentligt. Det är ett yrke där det erbjuds gedigna utbildningar, goda utvecklingsmöjligheter, moderna tekniska hjälpmedel och fantastiska möjligheter till en framgångsrik karriär för den som vill ge det lilla extra.
Medan samhället funderar på hur integrationsproblematiken ska lösas, står städbranschen där och löser den. Till städbranschen är alla välkomna och alla får chansen att utvecklas och förverkliga sina drömmar.
För att ytterligare bidra till integrationen av utrikesfödda kvinnor har Almega Serviceföretagen beviljats pengar för att utveckla SRY så att matchningen av målgruppen blir ännu bättre. Det är ett projekt jag ser fram emot att se resultatet av.
Min farmor och farfar började med att skura trappor söder om Stockholm 1968. Föga anade de då, att deras barnbarn, 52 år senare, med värme och saknad, skulle nämna dem i en krönika. Deras resa började där och då, och kom att pågå i tre generationer, och den är inte över än. För mig är det just detta som vår bransch handlar om: oanade möjligheter som inkluderar otaliga solskenshistorier liknande min egen.
Att kunna erbjuda en person sitt allra första jobb i Sverige. Att kunna göra skillnad på riktigt för någon som verkligen behöver det. Att se den glädjen i någons ögon. Att följa dennes resa mot oanade framgångar. Det är sann glädje!