Prisade bakterier
Formgivaren Jan Klinger har låtit höra om sig sedan han tog sin master på Konstfack 2018. 2019 utsågs han till en av tio vinnare i Expo Wanted under Designveckan i Milano och i år nominerades han till nordiska designtävlingen Formex Nova.
Så är också hans idé helt unik: att skapa lampor av bakterier och munblåst glas.
Idén till Bacteria Lamp växte fram då han inom loppet av nio år flyttade över landsgränser fem gånger och stadigt minimerade sina ägodelar. Till slut bestod bagaget enbart av kläder och det allra nödvändigaste – förutom en oanvändbar aftershave som han fick utslag av. Aftershaven var det enda föremål han hade kvar från sin avlidne farfar och flaskan och doften gav starka minnen av glada barndomsdagar.
Jan Klinger insåg att det han ville göra var att skapa föremål som gav liknande, långlivade och djupa relationer mellan föremål och deras ägare. Och vad kan vara mer personligt laddat än de mikroorganismer som finns på vår hud och ting i vår omvärld?
Med hjälp Volkan Özenci, docent i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet, började Jan Klinger göra bakterieodlingar. Bakterieodlingarna får växa i 24–48 timmar. Därefter täcks de med silikon som stoppar tillväxten och kapslas in en lampa av munblåst glas.
Eftersom mikroorganismerna från varje individ och yta har sitt unika ”fingeravtryck” blir resultatet olika varje gång. Lampan blir både en funktionell inredningsdetalj och ett minne av en resa, upplevelse eller någon älskad.