Mindre kladd och mindre städning
Trots att vattenbrist hotar hälften av världens befolkning används varje dag 141 miljarder liter färskvatten för att spola i toaletter. Det är nära tre gånger så mycket som befolkningen på den afrikanska kontinenten konsumerar dagligen.
Att det går åt så mycket vatten beror på att mänsklig avföring är kladdig och viskoelastisk och fastnar på alla konventionella ytor.
Wong Laboratory for Natural Inspired Engineering vid Pennsylvania State University i USA har tagit fram ett material som de menar skulle kunna halvera vattenanvändningen i världens toaletter. Det rapporterar Ny teknik.se
"Less coating" appliceras i två skikt. Först sprayas ett plastskikt där molekylerna bildar mycket fina strån när plasten torkar. Stråna är cirka en miljon gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå. Det andra skiktet består av ett smörjmedel som lägger sig runt dem. Resultatet blir ett superhalt underlag.
– När vi lade beläggningen på en toalett i labbet och testade med konstgjord avföring så gled den rakt ned utan att något fastnade i toalettstolen, kommenterar Jing Wang, en av personerna bakom konceptet.
Ytskiktet ger uppenbara fördelar när det gäller städning. Dessutom krävs mycket mindre vatten per spolning. Forskarnas experiment har också visat att skikten avvisar bakterier, särskilt de som ger upphov till infektionssjukdomar, samt bakterier som bidrar till obehaglig lukt.
De två lagren kräver bara fem minuter för att härda, och i en vanlig toalettstol klarar det andra, smörjande lagret ca 500 spolningar innan det måste sprayas på igen.
Penn States arbete är presenterat i tidskriften Nature Sustainability.