Nyanlända i Göteborg jobbar i städsektorn
Statistiska Centralbyrån SCB har på uppdrag av Almega kartlagt vad människor i sju utsatta områden arbetar med. Yrken i tjänste- och servicesektorn dominerar och en stor andel jobbar i vanliga bristyrken med förhållandevis låga krav på utbildning.
Kartläggningen visar att ca en tredjedel av de nyanlända kvinnorna som bor i Göteborgs särskilt utsatta områden arbetar. De flesta av dem som kommit ut på arbetsmarknaden jobbar inom den privata tjänstesektorn och absolut vanligast är städyrket, knappt 34 procent jobbar med städ, rengöring och hemservice, visar rapporten.
Efter städyrket jobbar de flesta nyanlända kvinnorna inom vård och omsorg och förskola.
59 procent av nyanlända män arbetar och de vanligaste branscherna är restaurang, lagerjobb, transport och byggsektorn. 11 procent är städare.
Med nyanlända avses personer som varit i Sverige mindre än fem år.
Almega föreslår fem reformer som man menar kan får fler i jobb, vilket dels kan förbättra integrationen, dels tillgodose personalbehoven i tjänstesektorn.
Bland annat vill man att både överenskommelsen om etableringsjobben genomförs snarast och att ett HEM-avdrag införs för alla tjänster som utförs i eller i anslutning till hemmet.
Man föreslår också ett kompetensavdrag med syftet att få arbetsgivarna att investera i personalutbildning i bristyrken.
Länk till rapporten:
Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb