23948sdkhjf

Coors vd tror #skolsnusket kan minska

TV4 granskar skolors smutsiga toaletter. Enligt Coors vd hänger problemet ihop med att upphandlingarna är prisfixerade.


Anmälningarna mot miljön i landets skolor har ökat kraftigt sedan 2007. Det rapporterar TV4 Nyheterna i dag med stöd i statistik från Arbetsmiljöverket. Och just anmälningar mot dålig städning ligger i topp.
– Jag tror att det är lättare att fokusera på sitt skolarbete om man har rena lokaler, säger en företrädare för myndigheten till TV4 Nyheterna som nu drar igång en öppen granskning som de döpt till #skolsnusket.
Och startskottet för tv-kanalens granskning stod sju år gamla Oliwer för. Redaktionen fick nämligen läsa hans brev adresserat till statsministern där han undrade varför regeringen satsade pengar på att bygga stridsplan, samtidigt som det var så snuskigt i hans skola.
”Jag går i en skola där toaletterna har kiss över hela golvet”, skrev Oliwer i brevet som också postades på Facebook.

Enligt TV4 är Oliwer långt ifrån ensam om att känna så. ”Det finns skolor där elever håller sig hela dagen för att slippa gå på söliga, trasiga toaletter. Det finns skolor där den ingrodda smutsen aldrig riktigt torkas bort. Det finns helt enkelt skolor där det ibland är svårt att fokusera på det viktigaste – att lära sig för framtiden.”

Granskningen kommer att pågå under hela hösten och avrundas med ett Kalla Fakta-program. Men redan nu går det att hitta förklaringen, i alla fall om man frågar Almega Serviceföretagens branschanalytiker Ari Kouvonen. Enligt Ari är den dåliga städkvaliteten på skolor och förskolor orsakat av att de köper in för få städtjänster. I dagarna släpper Almega en enkät där 300 företag i branschen intervjuats om bland annat detta.
– Företag i vår enkät berättar att det köps in gör lite. Behovet av städning är helt enkelt större än de handlar upp för, säger Ari.
Coor Service Managements vd Ulf Wretskog håller med och vill speciellt betona bristerna i den offentliga upphandlingen.
– Grundtanken om offentlig upphandling är egentligen väldigt god. Skattebetalare ska få det bästa, för det bästa priset. Dessutom gynnar det fri konkurrens på lika villkor. Men det gör också att det ställs höga krav på upphandlare att kunna visa att det gjort rätt val, och därför är det enklaste för många att gå på lägsta pris. Det blir därför ett mycket stort kostnadsfokus i offentlig sektor, säger Ulf Wretskog.

Hur hade du velat ha det i stället?
– Vi ser att det finns fler sätt att göra en upphandling på som också ryms inom lagen om offentlig upphandling. Till exempel en öppen upphandlingsform där leverantörerna får visa hur de har tänkt leverera tjänsten, men också komma med egna innovativa lösningar och kanske helt andra förslag på hur skolorna skulle kunna göra. I dag går det inte att lämna sidoanbud, då blir aktören diskvalificerad. Företag premieras helt enkelt inte att tänka nytt, säger Ulf Wretskog.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094