23948sdkhjf

Privatanställda arbetare kluvna till arbete efter 65

Mer än hälften av privatanställda arbetare kan inte tänka sig att arbeta efter 65 års ålder, trots hög trivsel på jobbet. Många av de svarande säger att dom helt enkelt inte orkar. Det visar en enkätundersökning som pensionsbolaget AMF har gjort.
Det finns en skillnad mellan hur allmänheten och privatanställda arbetare ser på sina möjligheter att arbeta efter 65 år. Mer än hälften av privatanställda arbetare kan inte tänka sig att arbeta efter 65 års ålder, trots hög trivsel på jobbet och att de flesta är nöjda med sitt yrkesval.

AMFs undersökning visar att över hälften (51 procent) av privatanställda arbetare inte kan tänka sig att arbeta efter 65-års ålder, jämfört med 43 procent bland allmänheten. Åldersgruppen 40-53 år är i störst utsträckning negativ till ett längre arbetsliv.

Hälsoskäl, att man känner sig sliten, är största anledningen till att inte arbeta längre. Det är betydligt fler arbetare som anger det jämfört med den genomsnittliga allmänheten.

– Vi måste lyssna på de som säger att de inte orkar och försöka hitta lösningar för att öka viljan att arbeta längre. Arbetsmiljöfrågor är viktigt, men även flexibilitet och individuella anpassningar är nödvändigt för att skapa möjligheter att få fler att vara kvar i arbetslivet länge.

- Till exempel deltidspension är en viktig pusselbit som kan bidra till att snittåldern för pensionering kan öka. Jag hör ofta från kunder att det är just flexibilitet som är önskvärt, säger Carina Blomberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063