Tätare inspektioner minskade snusket på Göteborgs krogar
Under 2011 minskade snusket på restaurangerna i Göteborg. En rundringning till flera inspektörer på Miljöförvaltningens avdelning för livsmedelskontroll visar att restaurangerna i Göteborg har skärpt sig.
Enligt GP är det framförallt ett ökat antal inspektioner som är huvudsakliga anledningen till förbättringen. Under 2011 gjorde Miljöförvaltningen omkring 4 000 inspektioner, till skillnad från tidigare år då man vanligtvis gjort 2 500-300 inspektioner, men ibland bara 1 000.
– Egentligen kan man hitta någon brist nästan överallt, frågan är ju om bristen är allvarlig. Vi brukar ta beslut om åtgärder för cirka 10-15 procent av våra besök, säger Daniel Eek som är chef på avdelningen för livsmedelskontroll.
Enligt Daniel Eek är det vanligaste problemet att att restauranger har problem med temperaturen av kylning och uppvärmning av mat, samt rengöring av kök och utrustning, säger Daniel Eek.
Exempel på typiska brister:
Rengöringsbrister, under bänkar, i förrådsutrymmen, under beredningsbänkar.
Intressant är att större restaurangerna tycks ha svårare än mindre att uppfylla kraven.
Daniel Eek tror däremot att de allra minsta restaurangerna får kämpa mest för att undvika brister.
– De har mindre möjligheter. Och större restauranger har lättare att ha högre kompetens, säger han.