23948sdkhjf

Illa städade krogtoaletter skrämmer bort gästerna

Om den restaurang som folk tänkt besöka ser ofräsch ut har man inga problem med att gåvidare till nästa ställe. Detta alldeles särskilt om restaurangens kund Wc ger ettsunkigt intryck. Det visar årets Toalettbarometer från Tork sompresenteras i samband med World Toilet Day den 19 november.

Hela 79 procent av oss svenskar har vänt i dörren till en restaurang de senaste åren för att den inte har känts fräsch. 87 procent gör kopplingen att om toaletten på restaurangen är ofräsch, så är även köket det. Finare krogar, kvällsöppna restauranger och hotellrestauranger får bäst betyg när det handlar om den upplevda hygienen. Totalt har 500 svenskar och 4000 européer tillfrågats i undersökningen.Var femte person i undersökningen tror att kökspersonalen låter bli att tvätta händerna innan de börjar laga mat och ännu fler att man sällan eller aldrig använder hårnät eller engångshandskar när man tillagar mat som inte ska kokas. Än värre är att var tredje svensk tror att kockar och annan kökspersonal plockar upp mat som ramlat på golvet för att sedan använda i matlagningen.Mest skeptisk är svenskarna till hygienen på gatukök, pizzerior och snabbmatskedjor. Finare krogar och hotellrestauranger, tätt följda av kvarterskrogar och sushibarer däremot får betydligt bättre betyg. För att besökaren ska uppleva att restaurangen känns fräsch är det viktigt att lokalen är välstädad (58 %), toaletten ren (37 % ) och att man kan se in i köket (5 %). Restaurangtoaletten ligger, tillsammans med arbetsplatstoaletten, i topp på vilka toaletter man helst besöker. Bland toaletter man gärna undviker återfinns tåg- och flygplatstoaletter och offentliga toaletter ute på stan. Viktigast på en restaurang är självklart hanteringen av livsmedel och här finns mycket tydliga regler som restaurangbranschen är väl medvetna om. Men hygienen ute i lokalen och speciellt på restaurangtoaletten är också viktig. - God handhygien är A och O om man vill hålla sina gäster friska. Regelbunden handtvätt och att man byter trasa till borden är enkla saker för personalen att tänka på. På toaletten bör man ha pappershanddukar som slängs när gästen använt dem, inte en frottéhandduk. Om handduken används av flera personer är det en perfekt grogrund för bakterier, som gillar fuktiga miljöer, säger Rolf Andersson, hygienexpert inom SCA. Från topp till bott – här är listan över vilka restauranger svenskarna tycker känns fräschasFinare krogHotellrestaurangerKvällsöppna restaurangerSushibarerLunchrestaurangerKvarterskrogarSnabbmatskedjorPizzeriorGatukök

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281