23948sdkhjf

Här är kraven i avtalsförhandlingarna

Almega Serviceföretagen och Fastighets har växlat avtalsyrkanden inför de kommande förhandlingarna om det största kollektivavtalet för städare; Serviceentreprenad.

Fastighets vill i kollektivavtalet för serviceentreprenad, som gäller för städare där arbetsgivarens företag är anslutit till Almega, se höjda löner med 4,2 procent och en låglönesatsning  med ett minsta utrymme på 1 222 kronor. Det är LO:s Förbundsgemensamma ekonomiska yrkande inför 2025 års avtalsförhandlingar.

”Fastighetsanställdas Förbundsmedlemmar har tagit ett stort ansvar genom pandemin och sedan en skenande inflation. Våra medlemmar var de yrkesgrupper som trots stora smittorisker befann sig på arbetsplatserna för att utföra jobbet, de kunde inte välja att jobba hemifrån i en trygg miljö som vissa tjänstemannagrupper kunde göra”, skriver Fastighets i yrkandet inför förhandlingarna.

Vidare skriver Fastighets att ”som ett led i arbetet med att göra heltid till norm på hela arbetsmarknaden ska ersättningen för mertid justeras upp så att diskrimineringen av deltidsanställda upphör”.

Facket vill också se möjlighet för lokala parter att komma överens om att avsätta en del av den framräknade lönepotten i ett arbetslivskonto. Syftet med ett arbetslivskonto är att individen kan välja att sänka sin arbetstid per vecka, per år eller över livet och en sänkning över livet sker genom avsättning i pensionssparande. Vidare kräver Fastighets att städare ska ha rätt till arbetsmobil, om den krävs för att utföra jobbet, samt att arbetsgivaren ska ersätta städare som tvingas använda sin egna bil i tjänst.

Almega vill i sin tur att lönebildningen ska vara företags- och medarbetarnära och sättas i lokal löneprocesser och inte vara garanterade centralt.

”Generella löneökningar och branschvanetillägg hindrar företagen från att vilja investera i löneprocessen genom att en stor del av löneutrymmet redan är fördelat. Att ersätta generella löneökningar med potter för individuell fördelning är ett prioriterat mål”, skriver Almega i yrkandet.

Almega vill även se flexiblare arbetstidsregler och att den tidsbegränsad anställning ska förändras och att vikariat ska gå över till tillsvidareanställning först efter tre år och inte som nu efter två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.339