Städbranschen bryter arbetslöshet i särskilt utsatta områden
Städare alltjämt mest vanliga yrket bland kvinnor i särskilt utsatta områden följt av barnskötare, undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. För män är städare det andra mest vanliga yrket medan lager- och terminalpersonal hamnar på en förstaplats. Även restaurang- och köksbiträden, taxiförare samt buss- och spårvagnsförare hamnar på topp fem. Det visar Almegas rapport Jobben som bryter arbetslösheten i särskilt utsatta områden.
Almega konstaterar inte oväntat att att tjänstesektorn är Sveriges tillväxt- och jobbmotor och lägger även epitetet integrationsmotor därtill i rapporten som bygger på SCB:s yrkesstatistik och som ges ut för fjärde gången.
Vidare visar rapporten att både gruppen kvinnor och nyanlända kvinnor i högre grad än tididigare kommer i arbete. Under 2022 var det nyanlända kvinnor som ökade mest men de är fortsatt en bra bit under de övriga som bor i dessa områden. Utvecklingen för nyanlända män har dock stannat av samtidigt som övriga grupper av män som bor i särskilt utsatta områden till större del arbetar.
Rekrytering är en stor fråga i städbranschen och i rapporten konstaterar Almega att fyra av tio tjänsteföretag uppger att de har svårt att rekrytera rätt personal och uppger att ”matchningsproblematiken på arbetsmarknaden har förvärrats”.
– Det kan låta paradoxalt men trots en hög arbetslöshet har många tjänsteföretag svårt att få tag på rätt kompetens, även till jobb som inte kräver mer än gymnasiekompetens eller en kortare jobbintroduktion. I de utsatta områden finns alltså en stor outnyttjad arbetskraftsreserv som med rätt insatser skulle kunna ta många av de lediga jobb som faktiskt finns, säger Jonas Jegers,
näringspolitisk expert på Almega.
Nu vill Almega se att politikerna satsar på att säkerställa att etableringsjobben används för att ge fler en väg in på arbetsmarknaden, se till att fler arbetslösa får stöd via Arbetsförmedlingen att komma i arbete, skärpa kraven på att de arbetslösa ska delta i aktiviteter som leder till jobb, öka skillnaderna mellan bidrag och arbete och sänka arbetsgivaravgifterna.
Här finns rapporten Jobben som bryter arbetslösheten i särskilt utsatta områden.