Affärsidén: Göra det krångliga lätt
Att göra krångliga saker lätt och på ett mer hållbart vis. Det är duon Henrik Andersson och Emil Närstens motto och drivkraft med det mesta de företar sig. Och att utveckla tjänster inom rengöring som ingen annan utför.
2013 startade de bolaget som är Hecando i dag, ett specialrengöringsföretag som servar verksamheter inom industri, butik och offentlig miljö.
–Vi såg en nisch på marknaden och började med att rengöra kundkorgar. Ofta struntar företag och butiker att göra viss typ av städning för att de inte kan, för att det är för krångligt eller för att de inte hittar någon som kan utföra uppdraget. Det är där vi kommer in och jag vågar säga att vi alltid hittar en hållbar lösning på problemen. Vi gör tung rengöring med hjälp av lite kemikalier och ofta bara med vatten eller behandlat vatten, säger Henrik Andersson.
För Hecando har uppdragen växt med kunderna och de har utvecklat tjänster allt eftersom behov uppstått även om servicen med att rengöra kundkorgar alltjämt är en stor del av verksamheten.
– När vi väl var på plats i butikerna och rengjorde kundkorgar så var det inte sällan vi fick frågan om vi inte också kunde rengöra allt från bagerier till grillrum och även utföra höghöjdstädning. Hur vi kan hjälpa till och lösa problem har alltid triggat oss, säger Emil Närsten.
Hur vi kan hjälpa till och lösa problem har alltid triggat oss
Det som började med rengöring av kundkorgar blev snart även rengöring av pantmaskiner i livsmedelsbutiker och på återvinningscentraler.
Hencando använder ånga för att rengöra kundkorgar och det visar sig vara ett framgångsrik recept att använda även på pantmaskiner för att lösa socker och smuts.
Även om de tillstår att bolaget är litet så är kunderna stora och spridda i stort sett över hela Sverige, från Skanör i syd till Boden i Norr samt på Gotland. Bland kunderna ryms stora rikstäckande kedjor och företag.
– Jag tycker att det säger något om oss och när vi väl kommit in och fått uppdrag så är vi uppskattade och då växer vi med våra kunder. Vi har utvecklat metoder som gör städningen smidig och vi utför till exempel höghöjdsstädning från marknivå vilket är uppskattat. Men det händer att butikerna ibland plötsligt får för sig att göra städningen själva men vis av erfarenhet så brukar de komma tillbaka till oss när jobben av olika anledningar inte blivit gjorda. Elle när någon annan aktör går in för att förstöra eller kriga om pris vilket sällan brukar hålla i längden, säger Henrik Andersson.
För snart tre år sedan förvärvade Henrik Andersson och Emil Närsten Örebrobaserade Hedegården Fastighetsförvaltning som är grundat 1988.
– Vi var redo att göra något nytt och funderade på vad nästa steg skulle vara. Vi var sugna på att förvärva ett bolag och vi klickade med de tidigare ägarna. Från början trodde vi att det skulle finnas massvis med synergier med Hecando. Det skulle visa sig att det inte fanns några synergier alls egentligen och det blev ett mycket större uppdrag än vi först trott. Men det har varit svinroligt och lärorikt och även om det är ett heltidsjobb till så kan vi åtminstone applicera vårt tänk och implementera digitala lösningar och förbättra processer. Vi har också satsat rejält på att elektrifiera och ersatt de flesta maskinerna med batteridrivna och uppladdningsbara.
– Visst hade vi laddångest i början och det kräver en helt annan logistik men på sikt är det sådana här saker som kommer att slå ut de som inte vill jobba mer hållbart.
Med Hedegården Fastighetsförvaltning påbörjade duon en ny resa som också innefattade daglig lokalvård, trappstädning och fastighetsservice. Hedegården håller dock enligt duon på att utvecklas mer och mer till ett förvaltningsbolag som förvaltar fastigheter mellan Örebro och Stockholm.
En viktig kund för Hecando och som varit med under de senaste sju åren är Löfbergs kafferosteri. I samband med att systerbolaget Löfbergs Fastigheter önskade hitta ett och samma bolag som kunde hjälpa med allt från daglig lokalvård till vaktmästartjänster och trädgårdsskötsel väcktes en idé om ett nytt samarbete. Som fastighetsutvecklare bygger bolaget bostäder som blir bostadsrättsföreningar och har även kommersiella fastigheter och parkeringsgarage i portföljen. Med det nya bolaget ska teknisk förvaltning, fastighetsskötsel, ekonomisk förvaltning och lokalvård som kontors- och trappstäd, golvvård, fönsterputs, bygg- och storstädning samt förbrukningsmaterial erbjudas.

– Vi började spåna på att göra något tillsammans eftersom vi har de erfarenheter vi har med Hecando och Hedegården och de i sin tur var nöjda med vår leverans till kafferosteriet. I stället för att Löfbergs bygger något eget så startar vi ett bolag tillsammans.
Ambitionen med Tyggården är också att det ska vara en Värmlandsprodukt och serva de som verkar i Karlstad och Värmland och värdesätter personliga möten.
Vi ser en jättefin möjlighet att erbjuda högklassig service och ta till vara kunskap och se till att pengarna stannar i Värmland
– Väldigt många lokala aktörer har bara i år blivit uppköpta av stora bolag och helt plötsligt är Karlstad bara en liten prick på kartan. Stora bolag vill inte alltid leverera till mindre bolag och stora lösningar passar inte heller alltid små. Vi ser en jättefin möjlighet att erbjuda högklassig service och ta till vara kunskap och se till att pengarna stannar i Värmland, säger Henrik Andersson.
De säger att de skött mycket själva under åren och med erfarenheten kommer också pondus. Nuförtiden möts de åtminstone inte med skepsis för att de är unga utan har gjort den hårda resan och bevisat att de är långsiktiga i branschen.
– Det är tre heltidsjobb så det gäller att ha struktur och se synergier. Vi försöker tänka i tre steg hela tiden och vi är en liten organisation och det gäller att inte lova för mycket och leverera vad vi sagt att vi ska.
Vilka är utmaningarna med att driva städ- och fastighetsförvaltningsbolag?
– Med Hecando så är utmaningen att vi fortfarande är en liten aktör som arbetar över en stor geografi och det kan vara svårt att hitta duktiga människor som är villiga att resa. Generellt är rekrytering och kompetensförsörjningen svår och med Hecando servar vi olika verksamheter som dock ofta stänger ned samtidigt vilket gör att vi periodvis behöver vara många. Med Tyggården har vi sagt att vi ska omsätta 30 miljoner kronor 2030 men med Hecando har vi inte landat i något mål. Potentialen är dock stor och vi har egentligen inte bearbetat marknaden. Vi vill alltid växa och bli större men vi har inte bråttom för vi har hittat vår nisch.
Med Hecando så är utmaningen att vi fortfarande är en liten aktör som arbetar över en stor geografi
