23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hållbar städning och arbetsglädje – Nyckeln till en modern städbransch

Artikeln är sponsrad av vardagsfrid.se

Städbranschen är ryggraden i en ren och fungerande vardag, men samtidigt en bransch som ofta står inför utmaningar med arbetsmiljö, arbetsförhållanden och hållbarhet. Det finns dock aktörer som visar vägen framåt, med fokus på kvalitet, ansvar och ett hållbart arbetsliv. Ett sådant företag är Vardagsfrid, som med sin kombination av miljövänliga metoder, kollektivavtal och starka värderingar sätter en ny standard för städföretag i Sverige.

Hållbarhet är inte längre en valmöjlighet – det är en nödvändighet för företag som vill ligga i framkant. Städbranschen, som historiskt förknippats med hög kemikalieanvändning och resursförbrukning, har på senare år genomgått stora förändringar. Vardagsfrid är en pionjär inom miljövänlig städning och använder enbart Svanenmärkta produkter i sina uppdrag​. Dessa produkter är fria från skadliga kemikalier och minskar både klimatavtrycket och hälsoriskerna för städpersonalen.

Miljöanpassade arbetsprocesser är inte bara en vinst för planeten utan förbättrar också arbetsmiljön för de anställda. Med renare luft och mindre kontakt med kemikalier blir städjobbet både tryggare och mer hälsosamt. Denna typ av arbete ger Vardagsfrid en konkurrensfördel i en bransch där många kunder aktivt söker hållbara lösningar.

Innan vi går vidare så tar vi en liten titt i backspegeln om hur städbranschen kommit att bli det den är idag.

Städbranschens revival när RUT-avdraget infördes

Städbranschens utveckling i modern tid tog en tydlig vändning i början av 2000-talet, inte minst genom införandet av RUT-avdraget år 2007. Innan dess betraktades städning i många fall som en tjänst som bara var tillgänglig för välbärgade hushåll eller företag. Privat städhjälp var för många hushåll en lyx snarare än en del av den vardagliga livsbalansen. Införandet av RUT-avdraget – en skattereduktion som gör att privatpersoner kan få upp till 50 procent av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster tillbaka – skapade en helt ny marknad och möjliggjorde för fler att köpa städtjänster.

RUT-avdraget - Både hyllat och sågat i samhällsdebatten

Det är dock viktigt att se på RUT-avdraget ur flera perspektiv. Å ena sidan har det gjort städtjänster mer tillgängliga för många hushåll i medelklassen och skapat tusentals arbetstillfällen i branschen. Städbranschen har blivit mer synlig, professionell och en naturlig del av vardagen för många. Samtidigt finns det både socioekonomiska såväl som sociologiska diskussioner där de skarpaste kritikerna menar att RUT-avdraget blir ytterst problematiskt eftersom RUT blir en rabatt på tjänster utförda av arbetare inom låglöneyrken, vilket i praktiken ofta innebär att de som utför tjänsterna inte själva kan dra nytta av skattereduktionen. 

Så kritikerna menar att RUT är en statligt subventionerad rabatt för mer välbärgade personer och att det systematiskt skapar en härskande och tjänande klass. Numera har debatten dock svalnat av och är inte vanligtvis på den politiska dagordningen 2024.

Oavsett ståndpunkt är det obestridligt att RUT-avdraget förändrat städbranschen i grunden. Det har gjort att fler företag, som Vardagsfrid, har kunnat växa och skapa arbetstillfällen i en bransch som tidigare präglades av osynlighet och oreglerade arbetsförhållanden. Dessutom har avdraget lett till en ökad efterfrågan på kvalitet och hållbarhet, eftersom konsumenterna idag ställer högre krav på utförandet. Företag som Vardagsfrid, som kombinerar schyssta villkor för sina anställda med ett miljömedvetet arbetssätt, är exempel på hur branschen utvecklats till något mer än bara en nödvändig tjänst – det är en yrkesgren som sätter arbetsglädje, ansvar och hållbarhet i centrum.

Arbetsglädje genom schysta villkor

Ett av städbranschens största problem är arbetsvillkoren, där oseriösa aktörer ofta konkurrerar med låga löner och bristande arbetsmiljö. Vardagsfrid går emot denna trend genom att arbeta strikt under kollektivavtal​. Alla medarbetare har rätt till rättvisa löner, trygghet och en arbetsmiljö som följer branschens bästa standarder.

Företaget ser dessutom till att arbetsdagarna är strukturerade och att medarbetarna har tid för återhämtning. Detta har bidragit till att de, trots en konkurrensutsatt bransch, lyckats bygga långsiktiga relationer med både kunder och personal.

En medarbetare som trivs är också en bättre serviceleverantör. Som företaget själva uttrycker det: “Trivs man på jobbet så blir man bra på yrket man valt och kunderna uppskattar kvalitén vi håller”​.

Integration och möjligheter för alla

Städbranschen har en unik roll som inkörsport till arbetsmarknaden för många människor med olika bakgrunder. Vardagsfrid ser detta som en möjlighet och arbetar aktivt med jobbintegration och utbildning för nyanlända​. Genom att prioritera frågor som svensk tidspassning, kundservice och språkutbildning skapar de inte bara duktiga städare utan också värdefulla samhällsmedborgare.

Företaget har som mål att skapa 1 500 arbetstillfällen och ser till att alla anställda har möjlighet att växa inom företaget. En mentorstruktur och schemastöd för dem som vill kombinera arbete med SFI-studier är några av de initiativ som skapar en trygg och inkluderande arbetsmiljö.

Kvalitet och kundfokus i varje detalj

För att ligga i framkant räcker det inte bara med goda arbetsvillkor och miljötänk. Kvalitet är alltid kärnan i framgångsrika städföretag. Vardagsfrid erbjuder en bredd av tjänster, från regelbunden hemstädning och storstädning till företagsstäd och specialiserad lokalvård​. Med över 10 års erfarenhet i branschen har företaget byggt upp ett starkt förtroende hos kunder i Stockholm och Uppsala.

Med smidiga lösningar som en timbank – där kunder kan spara avbokade timmar till ett annat tillfälle – visar Vardagsfrid på en flexibel och kundorienterad inställning som underlättar för både privatpersoner och företag​.

Sänd till en kollega

0.016