23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Efterfrågan på nybyggnation ökar

Idag vill allt fler svenskar hellre köpa nybyggda hus än att köpa äldre hus. Nytt behöver inte alltid betyda bäst, men för många svenskar verkar det nya locka mer än det gamla

Vi går igenom anledningarna till att nybyggnation blivit så populärt och vad som egentligen kommer hända med äldre bostäder.

Varför lockar nybyggda hus?
Egentligen är kanske inte frågan så svår att svara på. Folk vill ju såklart ha det snyggt och fräscht omkring sig, vilket man ofta får med ett nybygge. Dessutom vill man kunna kontrollera och bestämma över allt de äger. Bygger man huset själv får man ju göra allt det - att skräddarsy sitt eget hem som man vill ha det.

Lasse Walstad är VD på mäklarportalen.se som är en tjänst som hjälper privatpersoner hitta fastighetsmäklare. Walstad säger att:

“Många av mäklarna vi samarbetar med säger att budandet för nybyggnationer är ännu större än hos andra bostäder men också jämfört med hur det tidigare såg ut. Köparna har en tendens att vilja buda ännu mer än tidigare. Varför detta är fallet är svårt att säga, men antagligen är folk än mer benägna att bo modernt, trendigt och nytt. Samtidigt blir vi svenskar mer och mer lyxmedvetna.”

Går äldre bostäder till historien?
Om vi vänder på steken och funderar på varför äldre hus inte lockar i lika stor grad längre som förr kan några faktorer vara:

Slitage
Hemmet där man lever till vardags kommer att slitas, oberoende av hur bra man tar hand om det. I slutändan uppkommer ändå ett eller flera problem med slitage som i något skede antagligen behöver åtgärdas.

Renovering krävs
Det finns många saker i hemmet som kräver regelbunden renovering för att hållas i gott skick. Badrum och kök är exempel på rum som lätt känns ofräscha och som kräver grundlig renovering. Tak, fönster och golv kan också behöva bytas ut i något skede, vilket lätt blir väldigt kostsamt.

Dålig isolering
Äldre byggteknik var inte tillräckligt utvecklad för att hålla dagens mått. Många äldre hus har sämre isolering än dagens nybyggen, vilket leder till att mer el krävs för att hålla värmen, vilket kommer att bli dyrt i längden.

Ej anpassat efter egna behov
Det är underförstått att man inte kan få precis allt man vill ha om man köper en äldre bostad. Då gäller det att försöka se husets potential och att göra det bästa av situationen.

Bygga själv
Det har också blivit populärt att bygga själv. Det finns givetvis många nackdelar med att bygga hus från grunden - det är bland annat tidskrävande, och det blir lätt dyrare än man tänkt sig på grund av överraskande extra utgifter.

De positiva sidorna med att själv bygga hus tycks ändå locka mer. Enligt mäklarportalen.se känns bland annat dessa punkter viktigt för många svenskar:

  • Själv få välja läget och planlösningen
  • Göra hemmet mer miljövänligt
  • Lägre driftkostnader
  • Ingen har bott där tidigare

Att få bo precis så som man själv vill är drömmen för många. Att planera hur hemmet ska se ut från grunden ger många möjligheter. För många ger det en känsla av att det verkligen känns som ett riktigt hem när man fått välja allt själv. Dessutom har ingen annan bott där tidigare, vilket ger en ännu bättre hemkänsla.

I dagens läge är miljön ett hett ämne på tapeten. Att göra hemmet så miljövänligt som möjligt är därför väldigt aktuellt. Genom att exempelvis isolera bra och bygga smarta lösningar går det åt mindre el, och andra driftkostnader hålls låga i många år framöver.

Relativt nybyggt hus
Det som lockar de allra flesta idag är att köpa befintliga hus som är byggda relativt nyligen. Nackdelar med dessa hus finns förstås också, till exempel att inte få det precis som man vill ha det, men det får man lov att räkna med när man själv inte varit med i planeringsfasen.

Förutom den tidigare nämnda punkten om att det relativt nya och fräscha lockar i befintliga hus, uppskattar många svenskar också detta:

  • Vet vad man får
  • Vinner tid
  • Oftast billigare än att bygga själv

Att bara få nyckeln i handen och att kunna flytta in på bara några dagar får många att pusta ut av lättnad. Nybyggda hus kräver sällan några större renoveringar, och de senaste smarta metoderna har högst sannolikt använts i byggskedet, så hemmet borde vara relativt miljövänligt och lägre driftkostnader krävs än om man jämför med ett mycket äldre hus.

Sammanfattning
Att jämföra för- och nackdelar med att köpa en äldre eller en nybyggd bostad kan göra en gråhårig. Äldre hus är oftast billigare, men de är lätt slitna och ofräscha och kräver också mer underhåll och renovering. Driftkostnader och elförbrukning kan bli väldigt dyrt i längden.

Nya hus, å andra sidan, är dyrare att köpa, men efteråt behöver man inte lägga ut så mycket pengar på uppehåll och andra kostnader på många år.

Svenskar verkar se fler positiva sidor med nybyggda hem, eftersom dagens trend i Sverige är att vilja ha nybygge. Att få planera och bestämma om man bygger själv känns väldigt lockande för många, och att bo i ett hus där ingen annan bott förr verkar göra det ännu mer hemtrevligt.

Att köpa ett rätt så nytt boende är också en lätt lösning för dem som inte har mycket tid, och som ändå vill ha ett relativt nytt och fräscht hem som inte kräver större renoveringar eller uppdateringar.

Miljöfrågor är viktiga för många svenskar. Genom att bygga nya hus kan man bättre kontrollera att huset är så miljövänligt som möjligt - både i byggfasen, men också att se till att hemmet drar så lite energi som möjligt när man väl bor där.

Sänd till en kollega

0.172