23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Information om att ta körkort

Att ta körkort är en viktig del av livet. Det är många arbeten som kräver att man har körkort, och det underlättar en hel del på fritiden om man vill kunna röra sig i områden där det inte går kommunaltrafik.

Bilsemestrar är också ett vanligt sätt att spendera ledigheten på - och då måste man ju såklart ha körkort!

Nedan ger vi kortfattat information om hur du tar körkort:

Kostnader för körkort
Den totala kostnaden för att ta körkort varierar såklart från person till person- avgörande är antal teorilektioner och körlektioner man behöver ta.

Det varierar också beroende på vart någonstans man tar sitt körkort. Om man har möjlighet att köra något privat eller inte påverkar naturligtvis också kostnaden.

Mellan 15 000 och 30 000 kr
Generellt brukar totala kostnaden för ett körkort variera mellan 15 000 - 30 000 kr. Men då ska man komma ihåg är att att det alltid tillkommer kostnader för:

  • Synundersökning
  • Riskettan
  • Risktvåan
  • Handledarutbildning
  • Teoriprov
  • Uppkörningsprov
  • Körkortstillverkning
  • Fotografering

Totala kostnaden för detta är ungefär 4500 kr. Även kostnader för teoriböcker och teorilektioner kan tillkomma.

Så går du tillväga?
Vägen till körkortet består framförallt av två moment, teorin och den praktiska körningen. Det vanligaste är att börja med en hel del teori för att sedan blanda teori och körning. Teorin kan man lära sig på flera olika sätt.

Det går att ta teorilektioner på körskolan, men de allra flesta väljer att göra det lite billigare och plugga teorin själva hemma.

Det går dessutom att få en sammanfattad körkortsteori digitalt, du behöver inte alltid spendera pengar på fysiska körkortsböcker.

Den praktiska körningen kan man få på två sätt, antingen genom körlektioner på körskola eller genom att övningsköra privat.

Många kombinerar dessa två och kör både på körskola och privat. Att bara köra privat rekommenderas inte, det är alltid bra att i alla fall ta några lektioner av en professionell trafiklärare för att få lättare att klara uppkörningen.

Intensivkurs - hur fungerar det?
Behöver man ta sitt körkort snabbt eller om man bara inte har lust att dra ut på det, så kan man ta en intensivkurs. En intensivkurs innebär att man tar många körlektioner på kort tid och att riskettan, risktvåan och teoriprov bokas in snabbt inpå varandra.

Vissa åker iväg och tar intensivkurser, då bor man borta i ungefär två veckor och får alla moment gjorda under dessa veckor. Sedan avslutas det med en bokad tid för uppkörning, som man förhoppningsvis klarar.

Sänd till en kollega

0.047