23948sdkhjf

Krönika: Sanerare – ett riktigt viktigt jobb

På sistone har det pratats mycket om hållbarhet och hur mycket bättre det är att sanera än att köpa nytt. Men vet vi vad en sanerare gör för oss och samhället i stort?

Likt uppfattningen om städyrket, att det är ett ”smutsigt” och enkelt jobb, hamnar ofta sanerarna i samma fack. Sanerarens viktiga uppgift är att se till att vi andra har rena, trygga och giftfria miljöer. Vem hjälper ambulansföraren mellan uttryckningarna med att sanera ambulansen? Vem återställer lägenheten eller lokalen där det brunnit? Vem löser vattenskador? Jo, det gör saneraren.

Saneringsbranschen har en bred palett av olika uppdrag. Allt från klottersanering till industrisanering, ett yrke som kräver kunskap. Det går inte att skicka in vem som helst utan utbildning. Sanerarens arbetsmiljö är väldigt olik min arbetsmiljö. Jag behöver inte oroa mig för gifter, eventuella skador på kroppen, jag har inte heller ett särskilt påfrestande fysiskt arbete. Jag sitter vid min kontorsplats och tänker att någon annan har hand om luften på kontoret, eller eventuella skador i byggnaden.

När saneraren rycker ut är hen redo för det mesta, har rätt kläder och utrustning för miljön, och ser till så att vi kan vistas i lokalen, på platsen, igen. En viktig kugge i samhället.

Under pandemiåren dök det upp ett inslag i SVT om hur sanerarna underlättar för ambulansförarna i deras arbete. I klippet beskriver journalisten att det i snitt städas 70–135 ambulanser per dygn. Ambulanssjukvårdaren i klippet beskriver att det tar en halvtimme att sanera en ambulans efter uttryckning, vilket knappt medger tid nog för att ta en kisspaus, eller för den delen en kopp kaffe. ”Det är guld värt.Det här betyder att vi hinner gå på toaletten och få i oss en halv kopp kaffe” säger hon om att få avlastning av saneringsteamet på Danderyds sjukhus.

Pandemin har kastat ljus på städarens och sanerarens viktiga roll. Vi på Serviceföretagen lanserade kampanjen Ett Riktigt Viktigt Jobb förra året, där vi förde fram städyrket som ett viktigt samhällsbärande yrke. Nu är det dags att vi även lyfter saneraren. Vi vill att man ska förstå hur viktigt, spännande och givande det är att arbeta som sanerare.

Att projektleda kampanjen känns extremt meningsfullt, nu är det dags för fas två, saneringsbranschen. Håll ögonen öppna och se till att sanera mera!

#ettriktigtviktigtjobb



Michelle Jacobsson

Kommunikatör, Almega Serviceföretagen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093