23948sdkhjf

Krönika: Sanering – ett hållbart sätt att rädda vär(l)den

Almega Saneringsföretagens ordförande Bernhard Barkfeldt Stahre om vikten av att börja med oss själva och rädda det som redan finns istället för att hela tiden köpa nytt.

”Tyvärr, den soffan/vitvarorna/garderoberna/osv som du vill ha finns inte inne just. Du får välja något annat. Eller vänta. Hur länge? Ingen aning.”

Har du, som jag, också stött på konsekvenserna av pandemin? Plötsligt går inte allt att få tag på lika enkelt längre. Plötsligt måste man i sitt renoverings-mode stanna upp och tänka om. Kanske välja något annat. Kanske välja något som någon annan redan har använt? Om man vill slutföra sitt projekt vill säga.

Kan det vara så att vi i den här bygga-nytt- och renoveringshysterin som pågått under en längre period har fått möta på lite motstånd, som gör att vi inte kan fortsätta på samma sätt? Kan Greta Thunbergs idoga arbete med att få oss uppmärksammade på pågående klimatkris få lite hjälp utan att det just är själva klimatkrisen som driver ett nytt beteende, utan brist leveransen av varor? Spännande.

Med veteran-gener i saneringsbranschen (min pappa startade saneringsbolaget Stahrebolaget i Eskilstuna för snart 40 år sedan och med en hel familj som jobbar här!) har jag upplevt allt för många kunder som utan större eftertanke väljer att ”köpa nytt” i stället för att sanera något som exempelvis blivit fukt- eller rökskadat. Man skulle till och med kunna påstå att kunderna automatiskt väljer nytt före att rädda befintliga möbler, i 9 fall av 10.

Vi tar ett hypotetiskt räkneexempel: låt säga att du har en rökskadad soffa som du köpt för några år sedan för 18 000 kr. Om du beslutar dig för att låta försäkringsbolaget stå för en ny soffa får du, efter åldersavdrag, ut 10 000 kr för soffan, som du kan använda dig av för att köpa en ny. Om man översätter det till hur stor klimatpåverkan tillverkningen av en ny soffa har, motsvarar det i snitt (det beror såklart på vilken typ av soffa du väljer såsom storlek, material, tillverkning och transport) 300 kg CO2e (källa: Naturskyddsföreningen). Om du i stället skulle låta sanera soffan, genom en tvätt och sedan ozon-behandla den för att ta bort röklukten, kan saneringskostnaden uppskattas till ca 1000 kr och motsvara 24 kg CO2e**.

Det enda sättet för oss människor att försöka minimera risken för ökat extremväder och andra konsekvenser av den pågående temperaturhöjning här på jorden är att börja med oss själva. Vi behöver ta reda på vad vi kan förändra i vår vardag och fatta medvetna beslut. Ett sådant val är att rädda det som redan finns. Att låta en bekväm och älskad soffa få fortsätta vara just det. Om inte hemma hos dig, så kanske hemma hos någon annan. Har du, som jag, noterat att Blocket, Facebook Marketplace och övriga andrahandsmarknadsplatser har ett enormt utbud av saker som letar nya hem. Vissa som kanske bara behöver saneras innan de kan hitta ett nytt hem. Kanske hemma hos dig?

p.s. kände du till att saneringsbranschen befinner sig i stark tillväxt – branschen omsätter nästan 6 miljarder kronor och sysselsätter uppemot 5 000 personer? Läs gärna mer om oss i Almega Serviceföretagens senaste branschrapport Sanering 2022: Fakta och utveckling för branschen på www.serviceforetagen.se

*Uppskattat pris på en genomsnittligt rökskadad soffa, arbetstid och kem.

** Uppskattat klimatbelastning (kg koldioxidekvivalenter) för att sanera rökskadad soffa ink arbetstid, kemikalier, luktbehandling samt transport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.393