Kontoret bortom pandemin
– Det finns en uppenbar trend mot ökad flexibilitet. Arbetstagare efterfrågar det och arbetsgivare tycks möta upp. Arbetslivet kommer förändras och bli mer dynamiskt, men i flera avseenden finns det ett grundmurat behov av kontoren, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef för Stockholms Handelskammare.
I rapporten framkommer bland annat att både tjänstemän och arbetsgivare tycker att det är lagom att tillbringa 3,1 dagar i veckan på kontoret efter pandemin. Svaren från arbetstagarna och arbetsgivarna matchar varandra väl: kontorsarbetarna vill fördela sin arbetsvecka på ungefär samma sätt som arbetsgivarna önskar att de ska göra.
Endast 15 procent av de tillfrågade anser att kontoren inte kommer behövas i framtiden, medan 57 procent tror att kontoret kommer att användas på nya, annorlunda sätt efter pandemin. I rapporten identifierar de svarande tjänstemännen ett antal styrkor som kontoret har i relation till hemarbete. Exempelvis svarar 70 procent att kontoret är viktigt för att skapa tillhörighet och bli del av ett sammanhang. Det visar sig även att 80 procent anser att man rör sig mer när man arbetar på kontoret, 89 procent anser att man har roligare på kontoret och 62 procent anser att man mår bäst psykiskt vid arbete från kontoret. Den trenden är också något starkare inom den yngre svarsgruppen, 18-35 år.
När det gäller arbetsuppgifter visar det sig att kontoret har vissa tydliga fördelar samtidigt som hemarbete har andra starka förtjänster. Exempelvis anser 72 procent att hemarbete är att föredra vid arbetsuppgifter som kräver fokus och 63 procent föredrar att arbeta hemma med administrativa uppgifter. Men för arbetsuppgifter som kräver interaktion och kreativitet är efterfrågan på att få vara på kontoret stor. Närmare 89 procent av de tillfrågade föredrar att vara på kontoret när de ska arbeta tillsammans med kolleger. 74 procent menar att samarbete och interaktion med kunder görs bäst från kontoret och 67 procent vill förlägga kreativa arbetsuppgifter på kontoret. Kontorets har också stort stöd när det gäller att motivera andra medarbetare, med ett stöd på 92 procent.
– Det vi ser här är ett tydligt uppsving för hemarbete men en ännu större förkärlek för att arbeta på kontor. Det står också klart att flexibilitet i arbetsvardagen uppskattas att en mix mellan hemmakontoret och arbetsgivarens kontor ser ut att bli en del av det nya normala. Det kommer naturligtvis att påverka arbetslivet, hur företag organiserar sig och iförlängningen hur man planerar en stad i en något annorlunda verklighet, säger Daniella Waldfogel.
Novus har, för Stockholms Handelskammares räkning, undersökt opinionen hos 1 121 tjänstemän och 200 arbetsgivare från såväl privat som offentlig sektor i Stockholms län.