Mögeljakt med sensorer och AI
Programvaruleverantören Viking Analytics och IoT-leverantören Iioote presenterade på måndagen en ny lösning för att upptäcka tidig debut av svartmögel i byggnader.
Systemet bygger på att fukt-, temperatur- och läckagesensorer installeras på platser där det finns en hög risk för vattenskador, som badrum, kök och nära vattenledningsförgreningar och avloppssystem.
De trådlösa sensorerna registrerar och överför automatiskt mätdata. Sensorerna, som har flera kilometers räckvidd, är batteridrivna med många års drift och kan anslutas till offentliga eller privata LoRaWAN-radionätverk byggda för IoT.
Informationen från sensorerna skickas till Iiootes plattform, där en algoritm kontinuerligt analyserar fukt- och temperaturnivåer som kan gynna tillväxten av svartmögel. Analysen visas i ett användarvänligt gränssnitt och utlöser ett larm när risknivån stiger. Därefter kan experter bestämma vilka åtgärder som ska vidtas. Tack vare användningen av AI (artificiell intelligens) sparas tid, då man annars skulle vara tvungen att gå igenom datan manuellt.
Viking Analytics algoritm används sedan tidigare av komplexa tillverkningsindustrier, där många sensorer har installerats i processen och samlat in data i flera år.
– Sektorer som inte är beroende av dyra maskiner, till exempel försäkringsbranschen och fastighetsförvaltning, får stor nytta av Internet of Things (IoT) och vår dataanalys. Vi tar nu ett viktigt steg i företagets utveckling genom att inkludera smarta städer, säger Stefan Lagerkvist, vd för Viking Analytics.
Viking Analytics och Iioote menar att fastighetsägare med det nya systemet kan spara stora pengar.
– Undersökningar visar att fuktskador kostar mer än sex miljarder kronor varje år för husägare i Sverige, vilket direkt påverkar ersättningen som försäkringsbolagen betalar. En av våra kunder beräknade att besparingen för ett vattenläckage motsvarar investeringen av över 100 sensorer, så det är verkligen en kostnadseffektiv lösning, säger Robert Spertina, vd på Iioote.
Bild på svartmögel från Byggnadsvårdsföreningen.