23948sdkhjf

Innovation mot torra golvbrunnar

Att odör och bakterier kan spridas genom uttorkade golvbrunnar är fastställt sedan länge. Frågan är om även Covid-19 kan spridas via samma kanal. Safe Drain Technologies Sweden, som har utvecklat en produkt för uttorkade brunnar, ser nu globala utvecklingsmöjligheter.

Uttorkade golvbrunnar är ett gissel för fastighetsägare i allmänhet och fastighetsskötare i synnerhet. En uttorkad golvbrunn sprider inte bara odör. Den är också en öppen kanal för betydligt allvarligare saker.

I samband med SARS-epidemin konstaterade WHO i en rapport att smittan spreds i ett flerfamiljshus via just uttorkade vattenlås. Husets ventilationssystem gjorde att viruset sögs in via torra golvbrunnar och spreds i byggnaden. 321 boende smittades och 65 avled.

Stora byggnader har ofta hundratals golvbrunnar är både oanvända och bortglömda i städskrubbar, förråd och fläktrum. För vaktmästare är det ett tidsödande arbete att kolla av och spola i alla uttorkade brunnar.

– Det började med att jag jobbade som vaktmästare och ville hitta en lösning så att brunnarna inte skulle behöva kollas så ofta och man skulle bli av med odören, berättar innovatören Staffan Lundmark.

Efter många års utvecklingsarbete driver han nu tillsammans med Lars-Olof Uhlin Safe Drain Technologies Sweden, som tillverkar Smellkiller, en påfyllare som monteras vid golvbrunnen. Smellkiller känner av när brunnen börjar bli torr och pytsar då ut en kapsyl vatten som fyller vattenlåset så att odörer och aerosoler stängs inne. Någon el eller digital styrning behövs inte.

Vattnet kan också kompletteras med bakteriedödande medel och Safe Drain Technologies Sweden söker nu efter samarbetspartners inom kem-området för att kunna expandera globalt.

– Med den här produkten kan man stoppa problemet vid källan. Den är billig och enkel att montera och sköter sig själv i upp till sex månader, berättar Staffan Lundmark som har patent på produkten i Europa.

Under utvecklingsarbetet med Smellkiller började Staffan Lundmark undersöka andra aspekter av uttorkade golvbrunnar.

– Jag har bland annat haft kontakt med Rolf Nybom, professor på Karolinska institutet, som uppmuntrat oss. Han anser att det här är en outforskad del av smittspridning. Jag har även talat med Björn Olsen, som synts mycket i corona-debatten. Han har skrivit en forskarrapport som visade på att det fanns bakterier i avloppssystemet på en nybyggd del av ett sjukhus, redan innan verksamheten hunnit flytta in, berättar Staffan Lundmark.

Längs resan med Smellkiller har Staffan Lundmark varit i kontakt med såväl Folkhälsomyndigheten som landstingen och fått mycket uppmuntran. Men det har tagit tid att nå fram.

– När man ringer Karolinska och säger ”Hej, jag jobbar som vaktmästare och har kommit på en smart sak. Kan jag få komma och titta på era golvbrunnar?” så är det inte helt lätt, haha …

För den som jobbar med ventilation och VVS kommer rönen knappast som en överraskning.

– Vi tror att det som vi spolar ned i toaletten försvinner, men vid spolningen bildas aerosoler som kan innehålla bakterier och virus. Och när alltihop går ner till pumpgropen kan de frodas fritt, säger Staffan Lundmark och förklarar vidare: 

– När golvbrunnens vattenlås torkar ut bildas en öppen kanal ner till avloppsystemet och på grund av undertryck i fastigheten kan aerosolerna sugas upp i huset igen. Partiklar som till exempel pollen kan bromsas med filter, men bakterier och virus är svårare att handskas med.

– Nu kommer rapporter som pekar på att aerosoler kan komma upp via avloppssystemet och in i ventilationen i stora fastigheter och därmed kontor, butiker, skolor och sjukhus. Avdelningar för prenatala och patienter med nedsatt immunförsvar kan drabbas hårt om smitta sprids på grund av uttorkade golvbrunnar, menar Staffan Lundmark.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062