23948sdkhjf

VR-app för handhygien prisas

Den interaktiva VR-appen för handhygienträning från Tork fick årets Amsterdam Innovation Award 2020 i kategorin produkter och tjänster.

Appen låter användare öva var och en av WHOs "5 steg i handhygien" i en serie verkliga situationer med hjälp av VR-teknik för att öka följsamheten av handhygienrutiner. Bättre handhygien kan bidra till att minska antalet vårdrelaterade infektioner (VRI) och rädda många människors liv.

WHO räknar med cirka 136 000 dödsfall per år i vårdrelaterade infektioner (VRI) i Europa och Nordamerika. Många fler drabbas, men tillfrisknar.

Den 12 maj meddelade juryn vinnarna av Amsterdam Innovation Awards. Priset belyser branschens mest innovativa produkter som verkligen gör skillnad, och appen Tork VR Clean Hands Training utsågs till vinnare i kategorin Related Products/Services.

– Vi uppmuntrar Tork att utveckla fler digitala verktyg som rör handhygien, för fler segment och för allmänheten, kommenterar Ronald Bruins, juryledamot och chefredaktör för Service Management.

Appen som har utvecklats i samarbete med både vårdpersonal och experter inom handhygien och beteendevetenskap ska göra det enklare och roligare att träna effektiv handhygien, förklarar Jenny Logenius, Essity.

Hur många nedladdningar har ni haft?

– Totalt 1 425 nedladdningar sedan lanseringen i slutet av förra året.  Sverige är ett av de länder som ligger i topp vad gäller nedladdningar.

Vilka är användarna?

– Appen är i första hand framtagen för sjuksköterskor och läkare, men kan fungera bra för den som t ex arbetar med att städa i sjukvården. I appen lär man sig rätt teknik för att sprita händerna och användning av handskar. Men också att sprita händerna vid rätt tillfälle, t ex om man befinner sig i patientzonen, säger Jenny Logenius.

Kommer ni att följa upp hur appen påverkar förekomsten av VRI, på något sätt?

– Vår träning ingår redan som en del i studier vi gör på sjukhus (som del av interventioner) för att förbättra följsamhet av basala handhygienrutiner. VRI påverkas av många faktorer så det är än så länge svårt att påvisa.

Ett minus är väl att man måste ha tillgång till ett VR-headset. Ser ni det som ett problem?

– Den bästa inlärningen och upplevelsen får man av just virtual reality för att det känns som att det är på riktigt och ger ett helt annat engagemang. Det finns studier som visar på att denna form av träning är väldigt effektiv. Det är viktigt att man lär sig och minns efteråt, även långsiktigt.

– Man kan ladda ner appen (gratis) till sin smartphone eller surfplatta och spela också. Det blir inte riktigt samma upplevelse, men fungerar. Vi arbetar på att optimera appen för fler format.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281