23948sdkhjf

Coronaepidemin: "Städarna är våra vardagshjältar"

"Det kommer många frågor som gäller coronasmittan från både kunder och medarbetare". säger Stefan Sernefors, Coor.

Stefan Sernefors arbetar centralt på Coor (Bid & Pricing Manager, SME Cleaning) och får många frågor om hur man ska förhålla sig till coronaepidemin och det som står i tidningarna om smittorisk.

– Folkhälsomyndighetens hemsida är den bästa informationskällan. Den uppdateras dagligen eftersom det kommer ny information hela tiden och vi är många som använder den.

– I den städmetodik vi har tagit fram är inte planerat för någon pandemi, men den motverkar ändå smittrisk genom att du använder handskar och byter duk mellan varje rum. Bästa sättet att motverka smittspridning, enligt sakkunskapen, är att städa kontaktytor och att upprätthålla god handhygien.

Detta är ju en droppsmitta.

– Våra medarbetare ska använda de skyddsmedel som finns och tvätta sina kläder varje dag. Har man gått vår städutbildning så har man en god grund.

En vanlig städning med mikrofiber och städmedel minskar risken för smitta genom att antalet virus minskar.

Coor städar tre stora sjukhus: Nya Karolinska i Stockholm, region Gävleborgs sjukhus och länssjukhuset i Kalmar. Där har man en vana att hantera smitta. Dessutom är sjukhusmiljön anpassad för desinfektion med ytskikt som tål en sådan behandling.

– Hos våra andra kunder där det gäller visuell städkvalitet blir det förstås annorlunda om man ska städa bort en osynlig smitta. Något man kan göra är att öka städfrekvensen och torka kontaktytor varje dag istället för varje vecka.

– Det beror ju på vad det är för en arbetsplats. Om den är stor, med mycket internationella kontakter kan det vara mer relevant att sätta in extra åtgärder. När våra kunder frågar vad de bör göra så föreslår vi en ökad städfrekvens av kontaktytor. Vi kan också se till att det finns tillräckligt med tvål och handsprit och vi kan sätta upp information om vikten av handhygien, t ex.

Man ska också veta att virus kan leva fyra till fem dagar och i en kontorsmiljö som inte är anpassad för desinfektion skulle man helt enkelt kunna vänta och sedan städa som vanligt.

– Peppar, peppar; än så länge är det inte riktigt skarpt läge för våra anställda. Men vi har många coronanyheter på vårt intranät där vi håller våra medarbetare uppdaterade. Detta berör egentligen oss alla mer eller mindre och kontinuerlig, uppdaterad information är ett sätt att skapa lite trygghet.

– Om man ska se något positivt i det här (coronautbrottet) är det att städyrkets status får en skjuts.

Städarna är våra vardagshjältar som utför ett enormt viktigt jobb och som minskar risken för smitta, understryker Stefan Sernefors.

Text Boel Jönsson

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266