23948sdkhjf

Kackerlackor fångas med nya metoder

Saneringar av kackerlackor i Sverige har minskat med 21 procent sedan 2018. Det rapporterar Anticimex, som nu lanserar en digital fälla.

Kackerlackor är en hälsorisk eftersom de är smittbärare av olika sjukdomar och deras illaluktande sekretet kan framkalla allergiska reaktioner. De trivs inomhus i varma och fuktiga miljöer med många gömställen. Honan lägger äggkapslar med 30-40 ägg som kläcks efter ett dygn, vilket innebär att de sprider sig snabbt och är svåra att bli av med.

– Det är främst den tyska kackerlackan som trivs inomhus i Sverige. Den har kommit hit under en längre period främst via importerade varor, men är idag etablerad. Vi hittar dem både i privatbostäder och hos olika verksamheter, såsom restauranger och butiker, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Minskningen av antalet saneringar kan företaget spåra tillbaka till 2016 i sin statistik.

Bättre saneringsmetoder är en möjlig orsak till minskningen.

– Men de är fortfarande alldeles för vanliga mot bakgrund av de problem de skapar, säger Håkan Kjellberg. Vi behöver upptäcka dem tidigt för att undvika spridning, något vi nu kan genom att kombinera ny teknik med moderna saneringsmetoder, säger Håkan Kjellberg.

Den digitala fällan Smart Sense fungerar som ett inbrottslarm mot flygande och krypande insekter. Fällan registrerar aktivitet genom temperaturförändringar och skickar en varning till Anticimex digitala kontrollcenter. Därefter görs en riskbedömning av de registrerade insekterna och åtgärder ska kunna sättas in i ett tidigt skede.

– Den stora vinsten med Smart Sense är just övervakningen, säger Håkan Kjellberg. Kackerlackor är bra på att gömma sig och är aktiva på natten. Utan de här fällorna är det inte säkert att man upptäcker kackerlackorna innan de har spridit sig.

Den digitala fällan lockar till sig insekterna med feromoner eller lockämnen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078