23948sdkhjf

Så ska plast cirkuleras mera

I en ny rapport föreslås hur materialet plast kan produceras, användas och återvinnas mer cirkulärt.

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) publicerar mellan slutet av 2019 och våren 2020 flera långtgående handlingsplaner för ökad resurseffektivitet på fem resurskrävande områden: plast, mobilitet, textil, lokaler och livsmedel.

Nu släpps en ny rapport med fokus på hur plast ska bli mer cirkulärt och resurssmart.

Plast fyller ett antal viktiga funktioner i samhället. Om vi inte tillverkar instrumentbrädor i bilar, dammsugare och sjukvårdsutrustning, vad ska vi då använda för material? Och är det i så fall mer resurseffektivt, kommenterar Magnus Huss, förbundsdirektör och vice vd, Sveriges innovations- och kemiindustrier (IKEM) och ordförande för IVA-rapporten.

För att göra sektorn mer hållbar pekar IVA bland annat på följande behov:

  • Att skapa bättre förutsättningar på marknaden för efterfrågan av återvunna plaster. Aktörer inom återvinning av plaster har hittills visat en högre ambition än användare. Det kan göras genom att skapa trygghet ifråga om att använda återvunna plaster.

  • Att regeringen anger ett tydligt departements- och myndighetsansvar kring plast och ser till att en svensk plaststrategi tas fram. 

  • Att en agenda tas fram med syfte att se över möjligheter och hinder för kemisk återvinning av plast och textil i Sverige.

Arbetet ingår i IVA-projektet Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi, som syftar till att stärka Sveriges konkurrenskraft för en framtid med begränsade resurser i linje med FN:s globala hållbarhetsmål.

Det sker i dialog mellan näringsliv, offentlig sektor och akademi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328