23948sdkhjf

Umeå kommun testar sensorbaserad städning

Sedan i november testar kommunens verksamhetsservice så kallad behovsbaserad städning i delar av stadshusets lokaler. Man kopplar dock inte upp några papperskorgar.

Testet är en del av projektet Smarta Fastighetstjänster och involverar kommun, universitet och flera företag i Umeå. Målsättningen med projektet är att testa nya fastighetstjänster inom området sakernas internet (Internet-of-Things, IoT), för offentliga verksamheter. Hur kan digitalisering användas för att optimera drift, underhåll och användning av offentliga lokaler?

Man använder inget kommersiellt system utan bygger en egen applikation på ett nätverk som kallas LoRa och som bygger på batteridrivna sensorer för enkla data som levereras till smart telefon eller surfplatta. Kompetens för att utveckla och programmera finns i projektet.

Umeå kommun har en miljon kvadratmeter fastigheter.

– Det är ganska mycket att städa och kan vi visa att detta är ett effektivare sätt att arbeta så är potentialen väldigt hög, säger Thomas Häggström som är projektansvarig i kommunen för IoT-satsningen.

– Vi har kopplat upp mötesrummen i några byggnader i stadshuset. Av ca 500 rum är ett drygt 30-tal uppkopplade.

IoT-lösningen används varje dag av Städservice i ett städteam på sex personer.

– De tycker hittills att systemet ger bra underlag för prioritering av städningen, men det är en annorlunda process och det har inte varit helt enkelt att tänka nytt.

– Ett problem är ju att de effektiva processer för att utföra tjänster vi bygger idag kanske inte kan användas på samma sätt i ett sensorbaserat, uppkopplat system. Så hur vi ska bemanna, hur vi ska jobba, blir viktiga frågor, säger Thomas Häggström.

– Detta är ett prova på-projekt och vi har inte utvärderat ännu, men fått vissa insikter.

Man kopplar inte upp papperskorgar. Istället föreslås att man inrättar miljöstationer utanför mötesrummen. Ofta städar man för att just tömma skräp och motverka lukt.

Han betonar att vi digitaliserar inte bara verksamheter utan också människor.

– Digitalisering bygger (också) på ansvarsfulla människor. Vi kan aldrig fånga upp att folk spiller kaffe på golvet eller tappar en pizza, med en sensor. Kontraktet med kunden måste därför bli att "om ni gör något udda får ni ta hand om det själva".

– Det viktigaste är att pröva sig fram. Man vill ofta göra allt rätt från början: köpa in ett nätverk, skapa en infrastruktur, en plattform, ha kontroll på all information, beskriva det i datamodeller och dela informationen på rätt sätt.

– Det är lovvärt, men kräver en väldigt fokuserad organisation och mycket pengar och resurser. Prova på, håll det enkelt och jobba med det problem du vill lösa. Börja inte med att samla in data utan definiera problemet. Vad är det vi vill göra som vi inte kan göra idag?

Thomas Häggström är också involverad i Umeå 5G. Det är en satsning som presenteras som att Umeå stad kan bli Sveriges första 5G-uppkopplade stad. 2018 började förberedelserna och i höst ska det finnas några mindre utvecklingsmiljöer på utvalda platser i stan.

– Vi vill gärna prova 5G-prylar i vårt projekt och vi har lite planer. Det handlar om att använda 5G med sin enorma kapacitet på rätt plats och för rätt funktion.

/Artikeln publicerad i tidningen Rent, nr 3 2019/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109