23948sdkhjf

Ny rapport bekräftar Samhalls dominans

Samhall har vunnit nästan lika många offentliga upphandlingar av städtjänster som de fyra största privata städföretag tillsammans.

Det framgår av en rapport från Almega Städföretagen som har gått igenom 1 200 offentliga städupphandlingar under perioden 28 januari 2016 till 1 januari 2019. Sveriges åtta nordligaste län har man granskat i detalj och grupperat städföretagen efter antal anställda.

Genomgången visar att Samhall vinner 41 procent av de upphandlingar de deltar i. Samhall har deltagit i nästan dubbelt så många offentliga upphandlingar som det företag som deltagit i näst flest. Dessutom har Samhall vunnit nästan lika många upphandlingar som de fyra rikskonkurrenterna tillsammans.

– Vi ifrågasätter inte Samhalls uppdrag men så som det fungerar påverkar det privata bolag, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert Almega Städföretagen som presenterade rapporten på städbranschens mässa Clean & Facility i Malmö på torsdagen. Vår undersökning visar att Samhall tillåts konkurrera ut privata företag i glesbygden. Det kan inte vara syftet att Samhall är prisledande i städbranschen.

Almega Städföretagen har särskilt granskat offentlig upphandling av städtjänster i de åtta nordligaste länen. Rapporten visar att Samhall i samtliga åtta län har en högre vinstandel än jämförbara företag. Störst vinstandel har det statliga bolaget i Norrbotten, följt av Dalarna och Västernorrland.

Vad föreslår då Almega för att få bättre transparens?

– Istället för Samhall får en klumpsumma på drygt fem miljarder kronor per år bör stödet följa individen. Så fungerar systemet för privata företag när de får bidrag för att anställa personer med nedsatt arbetsförmåga, säger Ari Kouvonen.

– Vi vill också att granskningen av Samhall förbättras och att bidraget beräknas på en femsiffrig SNI-nivå istället för tvåsiffrig.

Mats Eliasson, marknadsdirektör, Samhall, gjorde ett kort inhopp under Ari Kouvonens presentation och sa bland annat att det inte är prissättningen som är problemet utan människosynen.

– Om andra företag anställer vår personal så behövs inte Samhall. Vi agerar på rätt sätt.

Han ville inte kommentera den nya rapporten eftersom han inte haft tillfälle att läsa igenom den.

Det har gjorts en fördjupad granskning av de norra länen där företagen har grupperats efter antal anställda. Datakällan är Visma Opic.

Hela rapporten med länsvisa siffror finns här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094