Färre direkta samtal i kontorslandskap
Forskarna Ethan Bernsteins och Stephen Turban har mätt kommunikationen på två stora företag. Båda bytte från enskilda rum till kontorslandskap. I det ena fallet med en stor lokal, i det andra fallet med flera stora rum. I båda fallen saknades skärmar eller andra avgränsningar mellan arbetsplatserna.
För att undersöka hur kommunikationen fungerade försågs personalen i landskapen med utrustning på kroppen som registrerade vilka personer de tittade på och om de pratade eller lyssnade. Dessutom undersöktes mejl och chattkonversationer, inte vad som sades eller skrevs, utan bara om det pratades eller skrevs.
Samma procedur hade genomförts innan flytten till landskap och resultaten jämfördes.
Resultatet var att kommunikationen ”ansikte mot ansikte” minskade drastiskt, cirka 70 procent, på båda företagen efter flytten till kontorslandskap. Samtidigt ökade den elektroniska kommunikationen i motsvarande grad.
En teori till varför det blir så är att avsaknaden av enskilda rum gör att människor hittar andra strategier för att få vara i fred, i det här fallet elektronisk kommunikation.
En annan teori är att folk blir överstimulerade av att ha en massa människor omkring sig.
Eftersom en anledning att byta till öppna kontorslandskap är att öka interaktionen mellan anställda får man se resultatet av undersökningen som anmärkningsvärdt, i alla fall om man anser att direkta samtal är ett bättre sätt att kommunicera än via mejl eller chatt.