Underkänner Swatabs tvättmetod
Företaget Swatabs filtersystem för att tvätta kläder i kallt, ultrarent vatten utan tvättmedel har installerats på ett 30-tal ställen, bland annat hos det kommunala bostadsbolaget MKB Fastighets i Malmö och hos kommunägda Familjebostäder, i Göteborg.
På sin hemsida skriver Swatab att vattnet får ”helt nya egenskaper” genom att salter och andra föroreningar tas bort. Tekniken uppges fungera genom att vattnet bryter den joniska bindningen mellan fibrerna i tyget och smutsen.
Den beskrivningen vänder sig Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet, starkt emot. Han säger till Ny Teknik att vatten inte får nya egenskaper bara för att man plockar bort salterna. Det finns inget vetenskapligt stöd för det. Det mesta av smutsen är fett som kräver tvättmedel/tensider för att bli av med. Han tror att olikheterna i de tester som gjorts, av Swerea och av företaget Electrolux, troligen beror på vattnets hårdhetsgrad.
Krister Holmberg, professor emeritus i ytkemi vid Chalmers, är också kritisk och anser att de bostadsbolag som har satsat på Swatabs teknik har blivit lurade.
Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet, är orolig för smittspridning när Swatabs teknik används i allmänna tvättstugor eftersom inget bakteriedödande medel ingår i tvättprocessen. Även Magnus Rönnmark, konsult med uppdrag i städbranschen, oroas över smittrisken och har anmält Swatab till miljöförvaltningen i Göteborgs stad.
Tidningen går igenom de tester/utvärderingar som gjorts. Det är två Swereatest, ett från 2013 och ett från 2014, och två test från Electrolux.