Alltfler Samhall-anställda får andra jobb
Samhalls vd menar att fler rekryterare ser en styrka i människor med funktionsvariationer.
2018 fick 1 492 personer, som varit anställda på Samhall, jobb på andra företag. Det är en ökning med nästan 200 personer sedan året innan. Målet är 1500 övergångar per år.
Samhalls vd Monica Lingegård menar att företaget ser en trend där allt fler är villiga att rekrytera personer från Samhall.
– Fler ser kraften i människor med funktionsvariation, säger hon till DN.
Det är Arbetsförmedlingen som avgör om en person ska kunna rekryteras av Samhall. Personen i fråga måste ha arbetsförmåga och någon slags funktionsnedsättning för att kunna få en anställning på företaget.
Några av de yrken som Samhalls anställda kan arbeta som är lokalvårdare, lagerarbetare och butiksbiträde.
Anställningsformen LUF, lönebidrag för utveckling, riktar sig till långtidsarbetslösa och i första hand personer under 30 år. Detta är utöver Samhalls kärnuppdrag att ge jobb till människor med funktionsvariationer.
Samhall ser också en trend att färre återvänder efter att ha varit ute på ett annat företag.
Andelen rörelsehindrade som Arbetsförmedlingen hänvisar till Samhall minskar. Samtidigt ökar andelen personer med psykiska utmaningar och neuropsykiatriska diagnoser.
Samhalls vd Monica Lingegård ser det som en spegling av hur samhället ser ut i dag.
– En skadad höft eller axel opereras i dag och personer som sitter i rullstol kan få jobb utanför Samhall. Varför neuropsykiatriska diagnoser ökar är en annan fråga, säger hon till DN.
Antal rekryterade från Samhall till andra arbetsgivare
2015: 1059 personer
2016: 1179 personer
2017: 1295 personer
2018: 1492 personer
Källa: Samhall