Konkurrensverket friar Samhall
Efter att Konkurrensverket gjort en stor utredning av statliga Samhall AB, och bedömt risken för att företaget hindrat en sund konkurrens i framför allt städbranschen, valde man idag att lägga ned utredningen.
– Vi välkomnar beslutet, liksom vi välkomnade utredningen. Samhall ska utifrån sin storlek och konstruktion tåla att granskas och vi har hela tiden känt oss trygga med vårt sätt att göra affärer, säger Monica Lingegård, vd för Samhall AB, i ett pressmeddelande.
Det är via lagen om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet (KOS) som Samhall AB granskats av Konkurrensverket. Genom denna lag kan andra företag anmäla exempelvis ett statligt företag som Samhall, vilket gjorts ett antal gånger av olika städföretag.
När det kommer tillräckligt många anmälningar initierar Konkurrensverket en egen utredning vilket de gjorde för snart två år sedan.
Det städföretagen enligt anmälningarna i första hand ansåg som problematiskt var den merkostnadsersättning som staten ger till Samhall, och misstanken om att denna ersättning användes för att skapa konkurrensfördelar.
Detta samband undersökte även EU-kommissionen tidigare, men utifrån perspektivet att svenska staten subventionerade ett statligt bolag och på så sätt gav Samhall konkurrensfördelar.
Precis som Konkurrensverket så ansåg inte EU-kommissionen att det fanns någon grund för att misstänka oegentligheter. De två tyngsta kontrollinstanserna för att säkra en rättvis konkurrens har alltså sagt sitt, och inte funnit några allvarliga brister i Samhalls sätt att använda merkostnadsersättningen.
– Vi hoppas att detta ska leda till en större förståelse för Samhalls verksamhet framöver, men också att vi utifrån detta kan närma oss städbranschen och skapa en djupare dialog. Vi vill framför allt kunna hjälpa dessa företag att rekrytera välutbildade medarbetare och på så sätt bidra till att stärka deras konkurrenskraft, säger Monica Lingegård, vd för Samhall.
Att Konkurrensverket nu väljer att lägga ner utredningen betyder att systemet med merkostnadsersättning, statens bidrag till Samhall, granskats ur ett konkurrensperspektiv och där funnits fungera tillfredsställande. Merkostnadsersättningen används för att ekonomiskt kompensera för de anställdas funktionsnedsättning, och fyller på så sätt samma funktion som ett lönebidrag.
Eftersom Samhall har som uppdrag att skapa riktiga jobb till människor med funktionsnedsättningar i konkurrens med andra företag är detta ett mycket viktigt utslag utifrån Samhalls uppdrag.