23948sdkhjf

Årets Stora städbranschdag ville lite mer

Kryddades med utdelningen av nyinstiftat pris.

Cirka 90 personer samlades i Gröna Lunds-teatern i Stockholm för att delta i Almega Städföretagens Stora städbranschdag den 18 oktober. I år kryddades dagen med utdelningen av det nyinstiftade priset Årets städföretag. Det gick som Rent tidigare berättat till Norrlands miljövård.

Emma Unevik, Almega Städföretagens ordförande öppnade Stora städbranschdagen med att säga att de i år ville göra något roligare, skapa något fint för medlemmarna och organisationen.

Ytterligare en programpunkt som nog också var tänkt att göra dagen roligare, var Marcus Oskarsson, TV 4:as politiska expertkommentator. Han gick igenom valresultatet och samtliga regeringsalternativ, varpå han dömde ut alla som osannolika.

En annan extern talare var Anne Jensen, direktör för Almegas norska motsvarighet, NHO Service og Handel.

Stora städbranschdagen är annars ett tillfälle för Almega städföretagen att informera sina medlemmar om vad de gör, vem som är vem på kansliet och vad medlemmarna kan få hjälp med.

Men också för information om vad som händer i branschen som helhet. Samt inte minst erbjuda en möjlighet att mingla och lära känna kollegor.

Almega Serviceföretagens arbetsrättsliga jurist Lisa Eriksson passade på att redogöra för vad hon och hennes kollegor kan hjälpa medlemmarna med.

Hon nämnde också den nya lagen om karensavdrag, som träder i kraft 1 januari 2019, och innebär en reglering av §6 i sjuklönelagen, stycke 1 och 2. Samt det så kallade ”handskakningsmålet”, som handlar om en kvinna som på en anställningsintervju inte tog den manlige chefen i hand. Ett intressant fall att sätta sig in i för den som ska anställa någon som kommer att träffa många kunder.

Ari Kouvonen, Almega Serviceföretagens näringspolitiska expert, talade om upphandlingar, samarbetsprojektet ”Städbranschen i samverkan” och om den nya vägledningen för upphandlingar som arbetsmarknadens parter gemensamt står bakom.

Almega Städföretagens Marcus Lindström tog upp EU-kommissionens åtta åtgärdskrav på staten för att öka transparensen kring det statliga stödet Samhall årligen får för att få funktionsnedsatta i arbete.

Han sa också att Almega föreslår en certifiering av de företag som tar emot funktionshindrade med lönebidrag.

Sist upplyste Marcus Lindström om att Almega Städföretagen ska tillsätta en ny tjänst för politiskt påverkansarbete, opinionsbildning, marknadsföring med mera.

– Hittills har vi varit dåliga på det och nu behövs det verkligen. Finansieringen av den nya tjänsten är anledningen till att vi höjt medlemsavgiften i Städföretagen med 1 000 kronor per år, sa han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141