Forskarens råd: byt spray mot skum
En av seminariehållarna under Clean & Facility-mässa i början av oktober var forskaren Karin Lovén från Lunds Tekniska högskola. Hon drog fullt hus när hon berättade om hur sprayade rengöringsmedel påverkar inandningsluften.
Karin Lovén är doktorand vid Lunds Tekniska Högskola och tillsammans med Arbets- och miljömedicin i Lund har hon under tre års tid testat hur sprayade och skummade rengöringsmedel påverkar lokalvårdare. Sprayat vatten har också ingått i testerna.
Läkarna och sjuksköterskorna som mätt de deltagande lokalvårdarnas ögon, nässlemhinnor och andning, före och efter att de städat med de olika rengöringsmedlen (se reportage i Rent nr 1 2017), är ännu inte klara med sina analyser.
Än så länge är det bara Karin Lovéns del, det vill säga själva luftmätningen med data om hur mycket partiklar och gaser som finns i luften efter städning med spray, skum och vatten. Det är ju den luften städaren andas in.
– Ett av de mest intressanta resultaten är att om man bara byter från spray- till skummunstycke på flaskorna, så minskar luftkoncentrationen av både partiklar och gaser, sa Karin Lovén.
Vad är partiklar för någonting?
– Det är restkemikalier som inte förångas till gas. Exakt vad de innehåller vet jag inte om vi kommer att titta på.
Hennes tips till alla som har städning som yrke är att överväga hur mycket kem man behöver. Och måste man ha kem, bör man använda skummunstycke.
– Förhoppningen är att vi till våren ska kunna ta fram jämförelser mellan spray, skum och vatten.
Hon konstaterade att det nästan inte finns några vetenskapliga belägg för hur sprayade rengöringsmedel påverkar människor som dagligen utsätts för dem.
– Inte förrän nu och vi tar successivt fram fler och fler resultat. Eftersom de medicinska mätningarna inte är klara ännu, jag kan inte svara på hur de deltagande lokalvårdarnas ögon, nässlemhinnor och andning påverkades. Men Miljömedicin jobbar med analyserna, sa Karin Lovén.