23948sdkhjf

Tungt och utsatt att städa hotellrum

Hotellstädarnas arbetssituation har uppmärksammats i forskningsrapport och facklig kampanj.

En internationell facklig kampanj, kallad ”Make my workplace safe”, har under hösten satt ljuset på hotellstädares arbetssituation. Att städa hotellrum är tungt och stressigt och dessutom utsätts städarna ofta för sexuella trakasserier. 

Här i Sverige har hotellstädarnas arbetsvillkor förbättrats under senare år. Det har exempelvis blivit något lättare att diskutera arbetsmiljöproblem, enligt vad tidningen Hotellrevyn skriver.

Förra året sattes dock starkt ljus på hotellstädarnas arbetsbelastning. Bland annat efter att Arbets- och miljömedicin Syd i Lund satt sensorer på 14 hotellstädares kroppar och mätt arbetsställningar, rörelsehastigheter och muskelbelastning under städningens gång. Det visade sig att städning av hotellrum på nio punkter av elva överstiger de nivåer som Arbets- och miljömedicin föreslår som gräns för när åtgärder bör sättas in. 

Doktoranden Camilla Dahlqvist som arbetat med studien, säger:

– Vi blev förvånade, trots att vi trodde att mätvärdena skulle vara höga, men de låg högre på betydligt fler kroppsdelar än vi anade. Det är ingen annan av de yrkesgrupper vi hittills studerat som har legat så högt på så många värden.

Hon berättar att reaktionerna från städarnas arbetsgivare, det vill säga hotell och externa städbolag, varit blandade.

– Vissa blev förvånade och någon trodde inte riktigt på våra resultat.

Forskarnas rekommendationer är bland annat att arbetstempot sänks genom att antalet rum per dag begränsas.

Lina Tidell, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita som organiserar hotell- och restaurangföretagen, skriver i ett mail till Rent att de har diskuterat forskningsrapportens resultat.

Hon skriver: ”Vi vet inte vilka arbetsplatser som var med i undersökningen men kan konstatera att det var relativt få och vår bedömning är att man inte kan generalisera på det sätt som har gjorts då verksamheterna skiljer sig åt väldigt mycket.”

Hon påpekar också att arbetsmiljön är en fråga för varje enskild arbetsgivare. Visita kan dock ge råd – om arbetsgivarna ber om det.

Efter forskningsstudien presenterade Hotell- och restaurangfacket en enkätundersökning kallad Schyssta städvillkor? I den angav sju av tio städare att jobbet var stressigt och nio av tio att de hade värk i axlar, rygg, nacke, armar, händer, knän och fötter. 

Visita, HRF och Prevent har nu bildat en arbetsgrupp för att titta på arbetsmiljöfrågorna.

Och på hösten 2017 var det dags för #MeToo-upproret och ljuset vreds mot hotellstädarnas utsatthet. Enligt LO-rapporten ”Kvinnlig fägring och machokultur”, som publicerades i april i år, är hotellstädare en av två yrkesgrupper som oftast utsätts för kommentarer och närmanden av sexuell art.

HRF:s avtalssekreterare Per Persson säger att det inte finns några faktiska siffror på hur vanligt det är, men att mörkertalet sannolikt är mycket stort. Många inom hotell- och restaurangnäringarna är timanställda och därför rädda för att anmäla.

– Trots det får vi in rapporter ganska regelbundet, i alla fall varje vecka. Då rör det sig om allt från grövre överfall till att personalen upplever att det är obehagligt att städa hos vissa hotellgäster.

Per Persson förstår att det kan kännas jobbigt att kliva in i ett rum utan att veta vem som finns på andra sidan dörren.

– Ett hotellrum är ju gästens privata värld, vissa tycker att de kan göra vad de vill där, som att ställa sig naken framför städaren. Det måste vara en skräckupplevelse att vara med om något sådant. Och har man varit utsatt en gång så blir det värre att kliva in i nästa rum.

Överfallslarm är ett snabbt sätt att lösa problemet, men kanske inte alltid det optimala. Det har visat sig att larmen alltför lätt kan utlösas av misstag.

Scandics hotell ligger långt fram när det gäller personalens säkerhet och utrustade sina hotellstädare med larm för ganska länge sedan. Men många använder dem inte just på grund av risken för felaktiga larm.

En annan lösning på problemet kan vara att arbeta två och två.

– Men det är faktiskt ganska många hotellstädare som inte är förtjusta i det. Har man alltid arbetat ensam och har sina fasta rutiner kan det vara svårt att plötsligt vara två i rummet, säger Per Persson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093