23948sdkhjf

Fyra parter samarbetar för bättre hållbarhet och återvinning

Essity har inlett ett partnerskap med AstraZeneca, Mölndals stad och Sodexo. I ett pilotprojekt på AstraZeneca i Mölndal installeras Tork PaperCircle, världens första återvinningstjänst för pappershanddukar.

Tork PaperCircle är en innovativ tjänst där avfall används som en resurs genom att omvandla använda pappershanddukar till nya mjukpappersprodukter. Genom att återvinna pappershanddukar till nya produkter sänks koldioxidavtrycket med minst 40 procent jämfört med befintliga lösningar för avfallshantering, skriver Essity i ett pressmeddelande. 

Det nya partnerskapet med Astra Zeneca, Mölndals stad och Sodexo ska bidra till ett cirkulärt samhälle och till minskade koldioxidutsläpp, 

Essitys hållbarhetschef Kersti Strandqvist, säger att företagets mål är att ta ansvar för hela produktens livscykel.

– Då är vi beroende av samarbete med andra aktörer. Vårt partnerskap, som är en del i att uppnå Essitys hållbarhetsmål, omdefinierar både avfallshanteringen och förbättrar hållbarhetsarbetet för Mölndals stad, AstraZeneca och Sodexo”, säger hon.

Tidigare i år tilldelades Tork PaperCircle priser under Interclean Innovation Award 2018, och uppmärksammades med ett hedersomnämnande på European Paper Recycling Awards i Europaparlamentet i slutet av förra året.

Matti Ahlqvist, platschef för AstraZeneca i Mölndal, säger att partnerskapet med Essity och Mölndals stad möjliggör för Astra Zeneca att installera tjänsten Tork PaperCircle.

– Partnerskap som detta hjälper oss att reducera avfall, förbättrar vårt hållbarhetsarbete och vårt bolags totala koldioxidavtryck, fortsätter han .

Pilotprojektet är planerat att inledas senare i år på AstraZenecas kontor i Mölndal. Sodexo, som idag ansvarar och sköter lokalvården på AstraZenecas kontor, deltar i projektet. Pappershanddukarna återvinns sedan på det lokala Tork bruket i Lilla Edet där de omvandlas till nya mjukpappersprodukter.

Mölndals stad arbetar aktivt med att göra det enkelt för dem som bor eller verkar i kommunen att återvinna och återanvända material. Bland annat har man ökat tillgången på fastighetsnära insamling via fyrfackskärl och miljörum.

Pierre Bolvede, avdelningschef Återvinning och avfall, Mölndals stad, säger att man, för att nå sina mål om ökad återvinning och återanvändning samt för att bidra till en mer cirkulär ekonomi, måste hitta nya partners.

– Nu tar vi ytterligare ett steg genom att samarbeta med två av stadens stora arbetsgivare - AstraZeneca och Essity.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062