Örebro universitet valde hyrd Cleanpilot
Lokalvårdsenheten vid Örebro universitet har använt Cleanpilot i drygt ett år. Man började med Novahuset, den mest svårstädade av universitetets nio fastigheter.
– I Novahuset är det mycket glas- och betongväggar och en entrématta som släpper in en massa grus. Den regelmässiga städningen där tar mycket längre tid än i de andra husen. Därför valde vi att börja där, berättar lokalvårdschefen Carina Boman Helgesson.
Enheten är under ständig kostnadspress från universitetsledningen som inte ser allt som faller på lokalvårdarnas lott, utöver den regelmässiga städningen.
– Vi har till exempel väldigt många flyttstädningar efter att forskare och lärare byter rum. Utöver det har vi städningar före och efter alla disputationer och andra event. Vi behövde få ett system som registrerade och förde statistik över allting för att kunna visa ledningen, säger Carina Boman Helgesson.
Universitetet har 26 lokalvårdare i egen regi, dessutom arbetar 6-8 lokalvårdare från en extern leverantör inom universitetet. De finns där för att universitetsledningen vill ha något att jämföra den egna städenhetens kostnader med.
Carina Boman Helgesson berättar att det digitala systemet nu hunnit införas i ytterligare tre hus. Hon anser att det är viktigt att ta det stegvis eftersom det tar tid att få allt att fungera på rätt sätt.
– Bland annat ska ju vårt eget kalkylprogram för lokalerna läsas in i Cleanpilot, vilket inte är gjort i en handvändning.
Reaktionerna från lokalvårdarna har varit blandade. Men de som var med från starten för ett år sedan och hunnit ta sig igenom inlärningsprocessen, är positiva. Nu kan de göra allt från att se tiderna för lokalbokningar, göra felanmälningar till Akademiska hus, ansöka om semester eller anmäla vabb-frånvaro, direkt i sin suftplatta.
– Lokalvårdarna får mer ansvar och blir mycket mer självständiga när de inte behöver springa till administrationen så fort det är något. Det är en stor vinst, säger Carina Boman Helgesson.