Framtidens städning: Automation, digitalisering och bubbelvatten
Inom en 20-årsperiod kommer 47 procent av alla jobb att ersättas av datorer och robotar. Men risken varierar beroende på hur långt automatiseringen redan nått i det land man bor i, visar ett färskt Oecd-dokument ”Automation, skills use and training”.
Alla jobb är heller inte lika utsatta. Störst risk att bytas ut mot robotar löper människor i yrken som kräver låg eller ingen utbildning alls. Enligt Oecd-dokumentet ligger livsmedelsarbetare i topp med cirka 64 procents risk, med byggnadsarbetare och lokalvårdare på gemensam andraplats med 59 procents risk.
Rapporten nämner dessutom att kvinnor inom de mest hotade yrkesgrupperna ligger sämre till än män. Kvinnor tenderar nämligen att ha de mer monotona arbetsuppgifterna inom gruppen och är därmed enklare att ersätta med robotar.
Om just den slutsatsen kan appliceras på lokalvårdsyrket är svårt att säga. Män brukar köra städmaskiner oftare än kvinnor, men städmaskinerna och golvrengöringen kommer att bytas ut mot robotar snabbare än den manuella städningen.
Och städrobotarna är ju faktiskt redan här.
Men de som hittills kommit ut på marknaden har ansetts vara för dyra, för stora och för beroende av mänsklig hjälp.
Men det finns några undantag, exempelvis Adlatus CR700, Kärchers Kira B 50 och Scrub 50, en smart robot som än så länge bara finns i Singapore.
Så långt om robotarna som ett hot eller en möjlighet.
Digitalisering är också en del av vardagen för framtidens städare. Den digitala lokalvårdaren har hjälp av datorer, sensorer och ”internet of things”.
På den punkten har framtiden redan nått ganska långt.
Idag finns många olika digitala system till stöd för både lokalvårdaren, arbetsgivaren och kunden. Framtiden handlar mer om att fler och fler saker kopplas upp och går att läsa av i lokalvårdarnas suftplattor eller av maskintillverkarnas tekniker.
Enligt Nilfisks undersökning ”Global cleaning trend survey” var 33 procent av de tillfrågade kunderna beredda att använda uppkopplade städlösningar redan i år. 28 procent trodde det skulle dröja till 2020 innan de började.
Vatten i olika ”hungriga” och ”aktiverade” former tycks också höra till framtiden. Fler och fler städbolag och kommunala städenheter övergår till behandlat vatten i stället för kem. Det handlar om hållbarhet, både för lokalvårdarna och för miljön. Dessutom är vatten billigare än kem, vilket inte är en oviktig aspekt.
Men det finns de som säger att alltihop är humbug. Kemisters ord står mot tillverkares, kunders och konsulters ATP-mätningar.
Uppkopplad städning 2018:
Internet of things (IoT) är uppkopplade städmaskiner, dispensrar, rum och lokalvårdare, som får data från sensorer och som alla kan kommunicera med varandra.
Uppkopplade föremål i världen: 23 miljarder
Antal människor på jorden: 7,6 miljarder
Uppkopplade människor: C:a 3,5 miljarder
Utmaningen för IoT är att skapa en standard som tillåter olika system och gränssnitt att vara kompatibla med varandra.
Där är vi inte ännu.