23948sdkhjf

Sveriges Tvätteriförbund: Svenska tvätterier tänker på klimatet

Tvätteriförbundets ordförande och vice ordförande skriver öppet brev om tvätteribranschens miljöengagemang.

Det varma vädret fortsätter och värmerekorden påminner oss om de klimatutmaningar världen står inför. Rapporter om allt snabbare smältning av inlandsis på Antarktis har varvats med nyheter om vattenbrist i Sverige, eldningsförbud och skogsbränder. Vi är sannolikt många som funderar kring klimatet och vart det är på väg. President Trump som nu varit Norden skulle kunna få många uppslag att ta med sig hem, inte bara svar på vad som hände i Sverige i fredags utan vad som pågår för att framtidssäkra klimatet.

Inom textilservicebranschen ser vi det som självklart att ta ansvar. Under våren tog till exempel Örebro Tvätt sin nya biogaseldade anläggning i bruk. Bara den innebär en minskning av oljeanvändningen med 100 kubikmeter.  Anläggningen är även ett bra exempel på hur textilservicebranschen är en del av den cirkulära ekonomin, där matavfall blir biobränsle som kan användas för att ge rena kläder, mattor och lakan.

Ett krav för snabba förändringar

Örebro Tvätt är bara en av flera anläggningar som genomför liknande bränslebyten – i flera fall med stöd från Naturvårdsverket genom satsningen Klimatklivet. Genom sådana satsningar är det i allt högre utsträckning lätt att göra rätt – vilket är ett måste för att åstadkomma snabba förändringar.  

Förändringarna kan också föra annat gott med sig. I en nyligen utgiven rapport från Nordiska Ministerrådet har ett antal personer i ledande positioner i nordiska företag intervjuats om sin syn på klimatarbete. Rapporten visar på en tydlig samsyn kring sambandet mellan minskad klimatpåverkan, ökad vinst och ökad konkurrenskraft.

Potential för tillväxt

Mycket ligger i ett cirkulärt tänkande och minskad resursförbrukning – där det fortfarande kan finnas stor potential i att effektivisera. I ett examensarbete från Luleå Tekniska Universitet på en tvätterianläggning anges att mer än en femtedel av den energi som idag används kan återvinnas från processvattnet.

En aktör som sedan länge tagit fasta på det cirkulära tänkandet är Hr Björkmans Entrémattor AB. Där används regnvatten i tvättprocesser och 98 procent av vattnet i anläggningen recirkuleras. Dessutom är företaget fossilbränslefritt. Satsningarna belönades tidigare i år med Sveriges Tvätteriförbunds Hållbarhetspris.

Solen renar vatten

Det finns självklart flera andra goda exempel. Tack vare smarta energilösningar är TvNo Textilservice i Norrköping ett helt fossilfritt tvätteri. Redan 2009 började företaget gå över till förnyelsebart bränsle i fordonen, 2012 till pellets för all drift och uppvärmning samt nu grön el och biogasol. Berendsen har gått över till biogas på flera anläggningar, Textilia satsar på klimatneutral textilservice och Rikstvätt samarbetar med Solvatten, där solenergi används för vattenrening i utvecklingsländer.

Vi ser fördelarna av varje insats. Det är vår väg för att vi ska ta ansvar för våra medarbetare, samhället och planeten vi bor på. Vi bidrar till att näringsliv och offentlig verksamhet fungerar!

Jan Kluge, Ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Tor-Björn Angin. Vice ordförande Sveriges Tvätteriförbund 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079