Dimmat desinfektionsmedel når överallt
På Hjälpmedelscentralen i Mölndal står en grupp av personalen samlad och lyssnar när Fredrik Skaring visar Byoplanet, en maskin som dimmar ut desinfektionsmedel. Han och kollegan Magnus Fredin från Kemikonsult Norr ber om en rullstol att testa på.
– Små, små droppar av medlet laddas med statiskt elektricitet, beskriver de. Kem och luft sprutas ut och i munstycket sitter en liten diod som laddar partiklarna. Samma effekt som när man gnuggar något mot en ballong.
– När vätskan, laddad med statisk elektricitet, kommer ut söker dropparna sig till ytor. Direkt efter att de landat förlorar dropparna laddningen. Effekten blir att inga aerosoler bildas.
Det är samma teknik som vid pulverlackering av bilar, när färgen ska bli jämn och täcka allt.
Fredrik Skaring beskriver de två tydligaste riskerna med sjukhusstädning idag:
– Dels att man inte kommer åt överallt. Dels korskontamineringen. Båda de problemen löser man med vår maskin.
Fredrik Skaring, som drev ett städföretag, hittade maskinen på en mässa för tre år sedan. Han började genast testa olika rengöringsmedel som skulle passa.
– Jag var intresserad av den osynliga smutsen, berättar han för Rent. Hur dödar vi de farligaste bakterierna och sporerna? Hur vet vi att det fungerar?
När städbolagets vd träffat Thomas Lööw från Lifeclean på en vd-träff kom han tillbaka och tipsade: ”Det medlet ska du testa i din maskin, Fredrik.”
På Hjälpmedelscentralen i Mölndal sätter Fredrik Skaring små tejpbitar på rullstolens undersida och baksida, fyller maskinens behållare med fluorescerande färg och börjar spruta. Efter någon minut stänger han av maskinen, pillar bort tejpbitarna och visar med en UV-lampa hur färgen täcker hela rullstolen, utom där tejpbitarna har suttit. Färgen har nått på rullstolens baksida, på undersidan och under armstöden.
– Det här ersätter inte städningen, slår Fredrik Skaring fast. Vår maskin och desinfektionsmedlet tar inte bort organiskt material, smuts eller fläckar. Men det dödar smittämnen.
– Jag föreslår att man i sjukhusmiljöer först rengör som vanligt och torkar av alla ”tag-ytor” enligt gällande rutiner. Sedan ersätter vår metod spriten som desinfektionsmedel.
I Mölndal tvättas hjälpmedlen som kommer tillbaka med 70+ procentig sprit, som tar bort smuts och desinficerar samtidigt. En i personalen konstaterar att med dimmaskinen och ett spordödande desinfektionsmedel blir det ytterligare ett moment.
– Jo, men spriten ni använder dunstar ju snabbt, svarar Fredrik Skaring. Vissa saker måste ligga och dra i alkohol många minuter för att bli rena.
Han fortsätter med att berätta hur Care of Sweden tidigare hade svårt att göra rent madrasserna på djupet. De blev väldigt blöta när de tvättades med vatten och tog lång tid att torka. Med Byoplanet sprejar personalen bara tio sekunder per sida och det går bara åt 4 centiliter kem istället för alkoholen.
Hans kollega Magnus Fredin fyller i:
– I Gävle hade de också svårt att få rent elektroniken i alla skrymslen. Nu blir det desinficerat och rent utan en massa fukt.
De statiskt laddade dropparna som kommer ut ur maskinen är 30-50 mikron (µ) stora och kan därmed inte gå ner i lungorna.
Fredrik Skaring berättar att han tillsammans med Statens Provningsanstalt testade hur mycket som fastnade på honom när han sprutade ut vätska ur en Byoplanet maskin. Inget nådde hans kropp om han höll själva sprutan en liten bit från kroppen.
– Men vårt råd är ändå att alltid använda ett munskydd och skyddsglasögon när man sprejar. Bara för att vara på den säkra sidan. Ett normalstort patientrum tar under en minut att få hundra procent täckning i, med en åtgång av cirka en deciliter kem. Och efter en sprejning kan rummet användas igen efter bara tio minuter.
Fakta Byoplanet:
Maskinen sprutar ut vätska där kravet är att kemet minst innehåller 50 procent vatten för att få elektrostatisk effekt. Dropparna laddas med statisk elektricitet och söker sig direkt till ytor inom drygt två meters avstånd. Finns i tre olika modeller. Ursprungligen en amerikansk maskin och säljs via Byoplanet Scandinavia AB, Huddinge, som startade 2015.
Fakta Lifeclean:
Ytdesinfektionsmedel baserat på klordioxid, samma ämne som används för vattenrengöring. Lifeclean säljs av Procurator under namnet "KBM Disinfection by LifeClean" och ska enligt både Lifeclean och Procurator döda multiresistenta bakterier, virus och sporer som clostridium difficile och MRSA.
Företaget Lifeclean startade 2012 som ett forskningsbaserat bolag. Idag har man samarbete med Sahlgrenska Science Park. Desinfektionsmedlet har utvecklats bland annat tillsammans med hygienöverläkare Torbjörn Norén, Universitetssjukhuset Örebro.
– På sjukhus ska man alltid grovrengöra först, säger Thomas Lööw, vd på Lifeclean. Ta bort organiskt material med vatten och såpa. Om det finns fläckar som kan innehålla smitta, till exempel spyor, kan man använda Lifeclean även för rengöring. När den synliga smutsen är borta desinficerar man med Lifeclean istället för att använda alkohol.