23948sdkhjf

Handspriten måste placeras rätt

Handhygien är centralt för att förebygga det växande problemet med vårdrelaterade infektioner och utvecklingen av antibiotikaresistenta bakteriestammar. Samtidigt har sjukvårdspersonal ofta bråttom, så är inte dispensern för handsprit smart och synligt placerad, är det lätt hänt att personalen hoppar över handhygienen.
Studier visar att optimering av dispensrarnas placering   kan öka användningen med över 50 procent. Att behålla samma antal dispensrar och ge dem en mer synlig placering har större inverkan på användningen, än att skaffa fler.
Jenny Logenius, Global Brand Innovation Manager, SCA, säger i ett pressmedelande att sköterskor kan gå flera kilometer under ett enda arbetspass.
– De ska inte behöva gå långa omvägar för att desinficera sina händer.
Varje sjukhus är unikt och för att verkligen optimera placeringen av dispensrar är det nödvändigt att göra en studie av arbetsflödet på den specifika arbetsplatsen. Men det finns guidelines, bland annat från SCA och Tork. 
Dessa rekommendationer är baserade både på oberoende forskning och studier gjorda av SCA.
Värt att observera är att flaskor med handdesinfektion placerade på sänggaveln, kan vara bra, med de försvinner ofta i och med att sängen byts ut. Alltså kan de bara fungera som komplement till väggfasta dispensrar. 
Entréer: Att ge enkel tillgång till handsprit och information om handhygien redan i entrén kan vara en stor fördel.
Flerbäddssal: Kräver mer än en dispenser. Välbekant placering minskar behovet av att leta efter den. En observationsstudie visade att dispensrar som var placerade nära handfatet vid ingången till rummet användes oftare än dispensrar längst in i rummet.
Utöver att kartlägga de högtrafikerade delarna av rummet är det viktigt att vara extra noga med att ta reda på hur personalen rör sig mellan patienterna.
Enbäddsrum: Placera dispensrar på lättåtkomliga platser eller där vård ofta ges, det leder till ökad användning. Var noga med att inte placera dispensrar utom räckhåll, bakom andra föremål eller där de inte syns.
Sjuksköterskestation: En observationsstudie visade att dispensrar vid sköterskestationen användes oftare än till exempel dispensrar på väggen bakom patientsängarna.
Korridorer: Dispensrar kan med fördel placeras i sjukhuskorridorer för att öka tillgängligheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078