Seko tar sextrakasserier till AD
Biljettkontrollanterna som är medlemmar i fackförbundet Seko, har vittnat om hur arbetsledare bland annat trängt sig in i deras omklädningsrum, kommenterat deras underkläder och kroppar och gjort fysiska närmanden.
Kvinnorna mår i dag mycket dåligt. En av dem är sjukskriven, en annan är föräldraledig. En har tvingats säga upp sig. Arbetsledarna jobbar dock kvar på sina tjänster.
Gabriella Lavecchia, vice ordförande för fackförbundet Seko, säger att flera av förbundets medlemmar vittnat om en utpräglat sexistisk jargong på arbetsplatsen.
– Personer som sticker ut genom att inte vilja delta i skvaller eller bete sig på samma olämpliga sätt som arbetsledarna riskerar att bestraffas, säger hon.
De tre kvinnor som polisanmält trakasserierna har tagit upp problemen med högre chefer på företaget men inte blivit trodda. I stället har trakasserierna mot dem ökat i styrka. De har bestraffats genom bland annat grov ryktesspridning, försämrade arbetstider och utfrysning, skriver Seko i ett pressmeddelande.
Almega har för ISS räkning förhandlat med Seko, som vill att arbetsledarna ska omplaceras och att de drabbade medlemmarna ska ges möjlighet att återgå till sina jobb utan att vara rädda. Det är något ISS och Almega vägrar gå med på.
ISS affärsområdeschef Ulrika Andersson, säger till Sekotidningen att frågan är mer komplex än vad som framkommit i media och att ISS har nolltolerans mot sexuella trakasserier. Vad det är som inte framkommit i medierna kan hon av sekretessskäl inte gå in på.
– Men vi har gjort en utredning, tagit fram en handlingsplan, förhandlat med Seko och låtit alla komma till tals, säger hon.
Sekos Gabriella Lavecchia är förvånad och anser det häpnadsväckande att både ISS och Almega tycks vara opåverkade av vad alla vittnesmålen i MeToo-uppropen säger.