23948sdkhjf

Patienternas matavfall mals, rötas och blir biogas

Norrlands universitetssjukhus har införskaffat en avfallskvarn som ska mala 200 ton matrester om året. Det malda avfallet förvandlas sedan till biogas. Förutom miljövinsten innebär kvarnen att kökspersonalen slipper hantera tunga säckar med matavfall – och städa när säckarna går sönder.

Varje dag, året om, slängs mängder av matrester från alla vårdavdelningar på universitetssjukhuseti Umeå och från restaurang Kulinarium. Från och med april hamnar resterna i den nya avfallskvarnen, centralt placerad mitt i sjukhusets produktionskök.

Fredrik Lindgren, driftchef för Medirest, säger i ett pressmeddelande att allt kan malas.

– Ja, matrester, kycklingben och större ben. Det enda som kan fastna och bli ett problem är segt laxskinn.

Samtidigt som maten skrapas ner i kvarnen sugs vatten in under 90 sekunder. Efter det går en vakuumpump i fem minuter, så att inget ska fastna i rören som leder ner till ennio kubikmeter stor tank i kulvertplan.

En gång i veckan kommer en tankbil och tömmer tanken, utan att det luktar ruttet. I  tömningsröret sitter nämligen ett uv-filter som tar bort dålig lukt.

Från rötgas till biogas

Matavfallet körs därefter till Vakin, Umeå kommuns vatten- och avfallsverksamhet, och dess rötgasanläggning på Ön i Umeå och omvandlas till biogas.

Karin Modig, miljösamordnare i Västerbottens läns landsting, förklarar att ett ton rötat matavfall ger 1 200 kilowattimmar bioenergi,. Det kan driva en biogasbil 190 mil, vilket betyder nästan två kilometer på ett kilo matavfall.

– I dag går ännu inte allt matavfall från landstinget till rötning. Men om allt rötas och blir till biogas, skulle biogasbilar kunna köras nästan 40 000 mil per år, konstaterar Karin Modig.

Förutom den miljömässiga vinsten innebär den nya avfallshanteringen en väsentligt förbättrad arbetsmiljö för många av sjukhusets medarbetare.

Tidigare slängdes den överblivna maten från avdelningarna i sopsäckar. Tunga säckar som sedan slängdes i stora sopnedkast, för vidare transport till förbränning.

– Nu slipper personalen både tunga lyft, kladdiga soprum och extra städning efter säckar som gått sönder, säger Karin Modig.

Fakta: Kostnaden för kvarnen, tanken och rör är 1,5 miljoner kronor. En liknande mindre kvarn finns också på Skellefteå lasarett.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.268