Det behövs fler kvinnliga fastighetsskötare
Samira Mchaiter, verksamhetschef för fastighetsservice på HSB Stockholm, säger att fastighetsskötare är HSBs största medarbetargrupp och att det är problematiskt att bara fem procent av dem är kvinnor.
– Men nu gör vi något åt det, och det gör mig stolt. De här tjejerna är genuint intresserade av att lära sig fastighetsskötaryrket, säger hon i ett pressmeddelande.
I samarbete med Arbetsförmedlingen och rekryteringsföretaget TNG har HSB bjudit in intresserade kvinnor att anmäla intresse för fastighetsskötaryrket. 180 kvinnor ville vara med men endast 14 valdes ut till att delta i programmet.
För att delta i utbildningen har deltagarna genomfört TNG:s fördomsfria urvalsprocess, som går ut på att hitta sökande med rätt motivation, serviceförmåga och teknisk fallenhet. Kvinnorna sökte till utbildningen anonymt, och fick genomföra skräddarsydda arbetspsykologiska tester, följt av personliga intervjuer.
Den gemensamma nämnaren för de kvinnor som nu börjar utbildningen är att de alla vill jobba med service i kombination med något praktiskt.
– Kvalitén på de sökande kvinnorna har varit hög och alla har haft väldigt skiftande bakgrunder vilket är spännande. En av de sökande var frisör, en annan landskapsarkitekt och kock, säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG.
Under de kommande 40 veckorna varvas teorilektioner på Yrkesakademin i Sundbyberg med mentorsledd praktik i HSBs fastigheter. Efter avslutad utbildning blir deltagarna examinerade fastighetsskötare, och har även chans till anställning hos HSB i Stockholmsregionen, eller via TNG.
Förutom att öka jämställdheten inom yrket syftar programmet till att bidra till den långsiktiga kompetensförsörjningen i fastighetsbranschen, men också att bidra till ökad sysselsättning genom att utbilda arbetssökande i ett nytt yrke.
Fastighetsservice4women pågår under två terminer, och sker inom ramarna för Arbetsmarknadsutbildningens ”Testutbildning till fastighetsvärd, fastighetsskötare eller fastighetstekniker.” Satsningen är ett led i Arbetsförmedlingens strävan att främja jämställdhet inom fastighetsbranschen vilket tillåter positiv särbehandling enligt Diskrimineringslagen 2 kap. 9 §, punkt 1.