23948sdkhjf

Emma Unevik: ”EU tar upp precis det vi ville”

EU-kommissionen har meddelat att svenska staten måste förbättra kontrollen av merkostnadsersättningen till Samhall. Beslutet är efterlängtat av Almega Städföretagen, säger organisationens ordförande Emma Unevik.

Redan 2014 skickade Almega Städföretagen en klagan till EU-kommissionen angående merkostnadsersättningen till Samhall. Åren har gått och tidvis har Städföretagen misströstat.

Men sanningen är att en intensiv korrespondens mellan kommissionen, Almega Städföretagen, staten och Samhall har pågått under de dryga tre åren.

Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen och vd för Stockholms Städsystem, säger att det slutliga EU-beslutet till stor del gått enligt Almegas önskemål.

– Det är ju på hela sju punkter som staten måste förbättra stödet till Samhall. Och de tar i grunden upp precis de sakerna vi har efterfrågat. Inte minst en beskrivning av beräkningsmekanismen för hur pengarna används. Av de sju punkterna, som ska vara genomförda före årets slut, är ett par av mer administrativ karaktär. Men merparten av punkterna har betydligt viktigare konsekvenser.

EU-kommissionen skriver bland annat att handlingarna, i enlighet med EU:s regelverk, ska innehålla en beskrivning av de parametrar enligt vilka ersättningen beräknas, kontrolleras och kan ses över. Särskilt framhävs att den statliga merkostnadsersättningen inte får finansiera utgifter som saknar samband med de merkostnader det innebär att anställa funktionshindrade.

Hittills har nämligen Samhall inte behövt redovisa hur de 4,4 miljarder kronor företaget årligen fått av svenska staten används. Därför har det funnits en oro i branschen att delar av ersättningen gått till normala företagskostnader, sådana som alla företag har. Om så är fallet, skulle det statliga bidraget till Samhall kunna snedvrida konkurrensen på marknaden, har branschen hävdat.

Samtidigt hänvisar EU-kommissionen i sitt beslut till uppgifter från svenska myndigheter som säger att Samhall bara vinner cirka en tredjedel av de upphandlingar företaget deltar i. Kommissionen påpekar också att konkurrerande företags anbud ligger mellan 80 och 120 procent av Samhalls, vilket överensstämmer med hur det ser ut för exempelvis ISS och Sodexo.

Innebär inte den formuleringen att Almegas påstående att Samhall snedvrider konkurrensen underkänns av EU?

– Det är en tolkningsfråga. Kommissionen påpekar ju att staten måste inrätta en myndighet eller funktion som ska kontrollera hur Samhall använder merkostnadsersättningen. Att den inte går till fel saker. Vi tycker det är en stark indikation på att kommissionen ändå inte är övertygad om att bidraget alltid går till rätt saker, säger Emma Unevik.

Hon framhåller också att Almega Städföretagen tydligt visat för kommissionen att samhalls anbud ofta ligger mellan 30 och 40 procent under andra seriösa aktörers.

– Vår uppfattning är att de tagit den informationen på allvar. Sanningen är ju att kommissionen hade kunnat lägga ner hela målet på ett tidigt stadium, men istället har de ägnat flera år åt att få klarhet i hur det förhåller sig.

Almega hävdar också i er klagan att Samhall anställer folk som egentligen inte är riktigt funktionshindrade. Även det tillbakavisas i beslutet. Vad säger du om det?

– Samhall har ju under årens lopp förändrat sin verksamhet från industriproduktion till kommersiella tjänster, som ofta kräver välfungerande personal. Någonstans där har det gått fel. Och Samhall har på senare år allt oftare anmälts till Arbetsmiljöverket för dålig arbetsmiljö.

Sammanfattning av de sju punkterna:

  1. Samhalls uppdragsperioder måste tidsbegränsas.
  2. De officiella handlingarna måste innehålla en hänvisning till 2012 års beslut.
  3. Handlingarna måste innehålla en beskrivning av ersättningsmekanismen.
  4. Den statliga ersättningen ska begränsas till merkostnaderna för att anställa arbetstagare med funktionshinder, jämfört med att anställa personer utan funktionshinder.
  5. Handlingarna ska innehålla åtgärder för att undvika och återkräva eventuell överkompensation.
  6. En mekanism eller myndighet ska inrättas för att kontrollera och återkräva eventuell överkompensation.
  7. Handlingarna ska innehålla bestämmelser som säkerställer särredovisning och öppenhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078