Alla överens om etableringsjobben
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, framhöll under en presskonferens idag, tillsmmans med arbetsmarknadens parter, att stora samhällsutmaningar bäst klaras när man tar gemensamt ansvar.
– Det är min övertygelse att det kommer att fungera väldigt mycket bättre när parterna är med och tar ansvar för att knäcka långtidsarbetslösheten och att etablering och integration av den stora gruppen nyanlända ska lyckas, sa hon.
Den nya anställningsformen gör det enkelt för arbetsgivaren att anställa. Onödig byråkrati har slopats, kostnaden för att anställa är attraktiv och externa aktörer släpps in för att matcha arbetsgivare och arbetstagare.
Arbetsgivaren behöver bara betala en lön på 8 400 kronor i månaden, inklusive arbetsgivaravgift, till den anställda. rersten skjuter staten till i form av ett stöd på 9 870 kronor direkt till individen. Totalt blir det en lön efter skatt på 15 600 kronor i månaden, vilket motsvarar kollektivavtalens minimilön.
Etableringsjobben ska gå till nyanlända, som beviljats uppehållstillstånd under de senaste 36 månaderna, eller till långtidsarbetslösa personer. Det kommer dock inte att innebära att de som får ett etableringsjobb får en snabbfil till permanent uppehållstillstånd.
Almegas arbetsgivarpolitiska chef, Stefan Koskinen, var en av arbetsgivarsidans representanter på presskonferensen och han trodde att etableringsjobben kommer att fungera eftersom många av Almegas medlemsföretag uttryckt att de kommer att anställa med de villkor etableringsjobben får.
– Risken att anställa är liten eftersom man kan, men inte måste, anställa personen efter att etableringsjobbet löpt ut. Lönekostnaden ligger på en rimlig nivå och det kan innebära att företagen får en möjlighet att lösa sin egen kompetensförsörjning.
Han underströk också vikten av att det ska vara privata bemannings-, omställnings- och rekryteringsföretag som ska stå för matchningen av personer till etableringsjobben.
– Det handlar mycket om ifall personen kan komma att fungera i företaget och de privata aktörerna kan matcha rätt person med rätt företag. Med rätt villkor skulle våra medlemmar kunna bidra till att många fler får chansen till ett jobb och en egen försörjning. Etableringsjobben är ett sätt att skapa sådana jobb, sa Stefan Koskinen.
Att etableringsjobben inte kan bli verklighet förrän under andra halåret 2019 beror på att vissa lagändringar måste göras.
– Bland annat handlar det om att trygga försörjningen om personerna i etableringsjobb blir sjuka eller arbetslösa. För det krävs justeringar av reglerna för A-kassorna och Försäkringskassan, sa Ylva Johansson.
Hon trodde att de lagändringarna blir klara till sommaren. Först därefter kan en lagrådsremiss göras och efter det kan propositionen läggas.
På frågan om etableringsjobben kommer att bli verklighet även om det blir ett regeringsskifte efter valet, svarade Ylva Johansson att hon har skapat ett brett samförstånd med oppositionen kring detta. Dessutom är ju arbetsmarknadens parter med i uppgörelsen, vilket också säkrar att anställningsformen kommer att bli verklighet oavsett regering.