23948sdkhjf

SBS i kollision med Fastighets

Städbranschen Sverige kräver att få vara med och skriva under den kommande Vägledningen för serviceupphandlingar, som den löst sammansatta gruppen Nätverk Serviceupphandling tagit fram. Men får nobben, vägledningen ska endast skrivas under av arbetsmarknadens parter.

SBS ordförande Matthias Lindholm har lyckats att ordentligt reta upp Fastighetsanställdas förbunds ordförande Magnus Pettersson. I ett mail till Nätverk Serviceupphandling har Matthias Lindholm krävt att få vara med och underteckna den vägledning för serviceupphandlingar som snart ska publiceras.

Det är inget vare sig Fastighetsanställdas förbund, Seko eller Kommunal kan tänka sig. I ett svarsbrev till Matthias Lindholm skriver Fastighets ordförande Magnus Pettersson och representanter för de två övriga förbunden:

"Vi blev både förvånade och överraskade över den ton du använder. Vi har i tidigare kontakter med er tydliggjort att vi inte tänker inleda något som helst samarbete med er så länge ni inte kräver kollektivavtal för era medlemsföretag."

Magnus Pettersson säger till Rent att Städbranschen Sverige och Matthias Lindholm inte kan kräva någonting. 

– Den här vägledningen ska endast skrivas under av arbetsmarknadens parter. Vår motpart är Almega. Städbranschen Sverige är bara en intresseorganisation som dessutom inte ens kräver att dess medlemmar ska ha kollektivavtal.  

I brevet till Matthias Lindholms skriver Magnus Pettersson vidare:

"Vägledningen för upphandling är framtagen av arbetsmarknadens parter, i detta fall Almega, Kommunal och Fastighets. Vägledningen bygger på de kollektivavtal som tecknats för städning och att ni, Städbranschen Sverige, då skulle stå som undertecknare eller avsändare är för oss helt främmande."

Men Städbranschen Sverige har ju deltagit i Nätverk Serviceupphandling, eller hur?

– Ja, men det är en massa företag, organisationer och myndigheter som gjort. Det är ett helt öppet nätverk. Men det är vi, Kommunal, Seko och vår avtalspart Almega som står bakom Vägledningen. 

Almega Serviceföretagens Ari Kouvonen förklarar att vägledningen bygger på ett dokument som Almega Bemanningsföretagen redan hade tagit fram. 

– Nätverkets uppgift har bara varit att anpassa det till städupphandlingar. Under det senaste året har vi haft några brainstormningar kring det. Och arbetet fick mer fart i och med att Kommunal kunde avsätta resurser för sina jurister att delta.

Han tillägger att i spelet mellan fackförbunden och arbetsgivarsidan är det stort att de lyckats göra något tillsammans.

– Det är en reell framgång och vi är verkligen helt överens. Så det har ju sina orsaker att det bara är arbetsmarknadens parter som skriver under, säger Ari Kouvonen.

Trots det arga brevet till Städbranschen Sverige poängterar Magnus Pettersson att det inte finns någon egentlig konflikt mellan fackförbunden och intresseorganisationen.

– Men det är absurt att vilja stå bakom en vägledning som bygger på kollektivavtal när man inte kräver det av sina egna medlemmar, säger Magnus Pettersson.

Matthias Lindholm å sin sida har viss förståelse för fackförbundens inställning.

– Det är är ju en jättefråga för dem, kollektivavtal är själva kärnan i deras excistens. 

Men han tycker att det är ett dumt resonemang vad gäller SBS. 

– Förra året lyckades vi få in i stadgarna att medlemsföretagen ska ha dokumenterade kollektivavtalsliknande villkor. Det hade varit roligt om facken såg det framsteget. Nästa år kanske vi lyckas få in krav på kollektivavtal, vi jobbar på det. Det handlar bara om tre bolag som är emot.

Men Fastighetsanställdas ordförande Magnus Pettersson har mer kritik att komma med. Det handlar om Smålandsföretaget K2 Comfort som kritiserats för usla arbetsförhållanden.

– Först sparkade Städbranschen Sverige ut K2 Comfort, men släppte lite senare in dem igen, trots att ingenting förändrats. Vi har i flera år krävt att K2 Comfort ska ha kollektivavtal, utan att någonting hänt, säger han.

Matthias Lindholm upplyser dock om att Smålandsföretaget K2 Comfort återigen sparkats ut ur organisationen. 

– De fick en andra chans, fram till slutet av 2017, att rätta till förhållandena i företaget. Men när vi kollade upp dem inför årsskiftet hade de inte gjort någonting och därmed får de inte vara medlemmar hos oss längre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078