23948sdkhjf

Upphandlingsmyndigheten: Städbranschen är en riskbransch

Nu har Upphandlingsmyndigheten slagit fast att det finns risk för oskäliga arbetsvillkor i städbranschen och att det därför finns behov av att ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingar.

Den nya lagen om arbetsrättsliga villkor i enlighet med kollektivavtal i offentliga upphandlingar trädde i kraft den 1 juni förra året. Sedan dess åligger det den upphandlande myndigheten att kontrollera att leverantören har, om inte kollektivavtal, så i alla fall kollektivavtalsliknande villkor gällande lön, arbetstid och semester.

Utöver det ska leverantören gå i god för att samtliga underleverantörer av tjänsten följer samma avtal.

Men lagen gäller bara upphandlingar över tröskelvärdena och "när det är behövligt", det vill säga när upphandlingen rör en bransch som anses vara en riskbransch. Och vilka de är säger lagen ingenting om. 

I december blev Upphandlingsmyndigheten klar med en behövlighetsbedömning av städbranschen vilken pekar på sju riskfaktorer:  

• Lågkvalificerade yrkeskategorier

• Kollektivavtalstäckning under genomsnittet

• Migrantarbetare

• Brister i systematiskt arbetsmiljöarbete

• Komplexa leverantörskedjor

• Konkurrensutsättning av verksamhet som tidigare bedrivits i egen regi

• Särskilda skattemässiga regleringar/risk för skattebrott

Charlotta Frenander, jurist på Upphandlingsmyndigheten, säger att myndigheten nu också tagit fram nivåer för lön, semester och arbetstid tillsammans med arbetsmarknades parter. Dessutom har de producerat ett stödmaterial för såväl upphandlande myndigheter som leverantörer.

– Materialet ska göra det enklare att uppfylla de nya bestämmelserna i upphandlingslagarna, säger hon.

En viktig fråga att lösa ar varit vilket kollektivavtal som avtalet ska vara i nivå med. I städbranschen har vi både Fastighetsanställdas förbunds och Kommunalarbetareförbundets kollektivavtal. Det har Upphandlingsmyndigheten löst genom att slå fast att den typ av verksamhet som dominerar kontraktet, ska ligga till grund för vilket kollektivavtals villkor som ska gälla.

Om det till exempel är övervägande skolor och förskolor som kommer att ingå i kontraktet är det Kollektivavtal Serviceentreprenad mellan Kommunal och Almega som bör ligga till grund för villkoren. Om det istället är övervägande kontor eller annan verksamhet som inte specifikt nämns i avtalet mellan Kommunal och Almega så är det villkoren i Kollektivavtal Serviceentreprenad mellan Fastighets och Almega som bör gälla.

–  Nu ska det bli spännande att se utvecklingen av arbetsrättsliga villkor i upphandling av städtjänster. Målet är förstås att individen ska ha skäliga villkor för sin arbetsinsats och att offentlig verksamhet tar ett självklart ansvar för att det blir verklighet, säger Charlotta Frenander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078