Hon vill skapa ett gemensamt språk
Men städ är inte ditt område?
– Nej, fast det finns flera likheter mellan ute och städ. Tjänsterna upphandlas ofta, anbuden är ofta för låga och det finns behov av nyckeltal.
Då bad du SBS om hjälp?
– Ja, jag frågade Städbranschen Sverige om de ville delta i projektet. Det resulterade i ett samarbetsprojekt och flera ur SBS styrelse finns med i referensgruppen. Men det visade sig att det var för tidigt att ta fram nyckeltal för fastighetsstädning i bostadsföretag, det behövdes en grundläggande handbok först.
Ska den handla om hur man städar?
– Nej, inte primärt. Den vänder sig främst till personal som är inblandade i fastighetsstädningen på andra nivåer. Allt från inköpare, beställare och upphandlare till förvaltare och arbetsledare. Det handlar om hur vi får bra kvalitet på städningen, oavsett om den görs i egen regi eller är upphandlad.
Vad är viktigast?
– Det behövs ett gemensamt språk mellan dem som upphandlar och dem som har andra roller i städningen. Det är ett så komplext område. Det gäller kunskap om material och ytskikt, men framförallt om planering inför städningen och den efterföljande kvalitetsuppföljningen. Efter att ha läst boken ska förhoppningsvis alla ha förstått vidden av området, fått inspiration och en aha-upplevelse.
Vad har varit svårast med boken?
– Kvalitet och uppföljning. Jag hade till exempel velat ha en checklista, men det tycks inte finnas så många praktiska exempel för den här typen av städning.
Handboken har ingenting för dem som städar?
– Något kanske. Vi håller på med en metoddel, som i vissa delar kanske kan ingå. Eventuellt trycks den som A4-ark, ett per lokalområde, med tydliga bilder som visar hur just det området ska städas.
När är handboken klar?
– Den 22 mars. Då arrangerar vi en konferens och släpper boken samtidigt.
Och hur blir det med nyckeltalen?
– Städbranschen Sverige arbetar ju redan med det. Vi avvaktar deras resultat. Visar det sig att våra medlemmar behöver ytterligare nyckeltal eller vägledning får vi överväga att starta ett eget projekt. Även då vill vi ha med både beställar- och utförarsidan i referensgruppen, så att vi är överens om resultatet.