23948sdkhjf

Svanens tuffa krav lönar sig

Det är ungefär ett år sedan Svanen skärpte kraven. Hittills har sju av de Svanenmärkta städföretagen i Sverige klarat den tuffare nivån. Nytt för i år är bland annat att även fönsterputs kan få Svanenlicens.

Totalt är bara cirka 30 svenska städbolag Svanenmärkta. Det tycker Elsa Levinson, Svanens ansvariga för städbranschen, är lite ledsamt.

– Men det är främst stora bolag som har märkningen, så miljöeffekten blir ändå stor, säger hon.

Hon tillägger att företag som genomför processen, vinner oerhört mycket på att det blir ordning och reda i systemen och att kemanvändningen minskar radikalt.

– Sammantaget innebär Svanenkraven minskade kostnader och förbättrad ekonomi, så även små företag tjänar på det. Det minsta Svanenmärkta städbolaget har bara tre anställda. Men märkningen kräver att man har koll och skapar rutiner.

Från och med 2017 får ett städbolag inte använda mer än maximalt 400 mikroliter kem per kvadratmeter. Och 400 mikroliter är bara baskravet, vilket innebär att det inte är mer än precis godkänt. Tidigare gick baskravet vid 600 mikroliter.

Svanen innehåller nämligen också ett poängsystem i vilken baskravet ger 0 poäng. Allt som är bättre än baskravet ger extrapoäng och för att få sin Svanenlicens måste ett företag uppnå mellan 11 och 14 poäng, beroende på om man också räknar in transporterna.

Totalt kan man samla ihop 24 poäng.

Det är inte bara förbrukningen av kem som skärpts, utan också kravet på andelen miljömärkta kem.

Tidigare skulle 50 procent vara miljömärkt, idag måste 80 procent vara det. Men inget kem, oavsett om det är miljömärkt eller inte, får till exempel vara farligt för vattenmiljön eller ha cancerframkallande egenskaper.

Medel för golvunderhåll utgör undantaget bland kemprodukterna, för de kan inte miljömärkas.

– Vi tog bort märkningen av dem eftersom vi inte ansåg att det gick att komma längre med de produkterna, förklarar Elsa Levinson.

Hon tror inte att golvkemen blir sämre av den anledningen.

– Nej, producenterna är ju miljömedvetna företag och fortsätter säkert följa standarden för antingen Svanen, EU Ecolabel eller Bra Miljöval.

Svanen ställer dock inte bara miljökrav. Etiken väger också tungt.

Exempelvis måste eventuella underleverantörer vara momsregistrerade, betala arbetsgivaravgifter, ha betalat in all sin skatt och ha kollektivavtalsenliga villkor.

I själva verket ska 85 procent av ett Svanenmärk städbolags underleverantörer också vara Svanenmärkta. Är en underleverantör inte Svanenmärkt måste huvudleverantören upplysa kunden om att den inte får Svanenmärkt städning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078