23948sdkhjf

Compass minskar matavfallet

Ett aktivt miljöarbete har gjort att matavfallet från Compass Groups egna restauranger har minskat med 40 procent jämfört med 2010. Företaget arbetar sedan flera år tillbaka för att minimera matsvinnet.

Varje år slängs 120 000 ton mat från svenska restauranger och storkök, varav minst hälften är onödigt matsvinn.
Det försöker Compass Group råda bot på med sitt menyplaneringssystem i vilket personalen kan följa upp sina avfallsmätningar.
Nu påbörjar företaget dessutom lanseringen av en ny avfallsmodul, vilket innebär att varje restaurang kan registrera sina dagliga mätresultat av köks-, buffé- och tallrikssvinn samt koppla avfallsmängden till den meny som serverats direkt i systemet.

Lena Wettergren, Hållbarhets- och kvalitetsansvarig på Compass Group, hoppas att den nya avfallsmodulen både ska leda till enklare och mer kontinuerlig uppföljning och, på sikt, till ännu mindre svinn.

Compass Groups arbete med avfallsminimering belönades redan 2010 med pris för bästa projekt inom avfallsminimering bland företag i Europa inom EU-projektet ”Europa minskar avfallet”.

Enligt Livsmedelsverkets slutrapport till Regeringsuppdraget för minskat matsvinn 2013-2015 ”En bra start” går utvecklingen åt rätt håll - man ser att matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar jämfört med tidigare. Den största procentuella minskningen har skett hos restauranger och butiker, där mängderna minskat med mellan 17 till 35 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066