Sodexo satsar på grön fisk
Mellan september 2013 och augusti 2014 uppgick andelen MSC- och/eller Krav-märkt fisk till 55 procent av Sodexos totala inköp i kilo mätt. 2015 års siffror visar att andelen MSC-/ASC- eller Kravmärkt fisk nu ökat till mellan 60 och 65 procent.
Standarder
MSC är en global organisation som tar fram standarder för vildfångade certifierade fisk- och skaldjursprodukter. ASC står för Aquaculture Stewardship Council, en organisation som certifierade de första fiskodlingarna 2012.
Alla fisk- och skaldjursprodukter som är märkta med MSC, ASC eller Krav får godkänt – grönt ljus – av WWF (Världsnaturfonden).
Minskad miljöpåverkan
Per Liljedahl, kvalitets- och miljöchef på Sodexo i Sverige, framhåller att företagets målsättning är att minska miljöpåverkan både i den egna verksamheten och i kundernas.
– Hållbara inköp utgör en viktig del av detta, så framstegen är glädjande. Hos vissa leverantörer lyckades vi i fjol komma upp i 76 procent godkänd fisk, säger han.
Sodexo hävdar att det är det första måltidsföretaget som har en global överenskommelse med MSC avseende hållbart vildfångad fisk.